“Toen ik dit pandje zag, wist ik: dit wordt mijn winkel!"

...

Nelske: "Ga vooral iets doen wat je leuk vindt en waar je aandacht voor hebt. De rest volgt dan vanzelf." Foto: Lize Kraan.

Dolgelukkig worden in je eigen winkeltje, naast een baan, kan dat? Zeker, zegt Nelske Thalen (36). Ze startte Salie in hartje Leiden om meer structuur te krijgen in haar zzp-leven. Dat lukt. Het plezier krijgt ze er gratis bij.“Op het moment dat ik met de winkel begon, werkte ik in de communicatie. Nog steeds trouwens, maar destijds was mijn zolderkamer mijn kantoor. Daardoor zat er geen ritme in mijn bestaan. Vaak werkte ik tot twee uur ’s nachts door, om vervolgens midden op de dag naar de markt te gaan en boodschappen te doen. Dat patroon wilde ik doorbreken en ik ben op zoek gegaan naar kantoorruimte. Toen ik langs dit oude winkelpandje wandelde, was ik meteen verkocht en dacht: ik begin een winkel, een winkel heeft openingstijden en biedt daardoor structuur en ritme. Nu zzp ik vanuit het winkeltje.”

“Salie is ingericht als een woonkamer. Mensen hechten zich er snel aan”


Nelske Thalen, Salie Leiden

Hoe het ook kan
“Bij de opening ruim vijf jaar geleden, heette haar zaak nog Stek, maar in Rotterdam bleek een stadstuin te zijn met dezelfde naam. Via de Salie social media heb ik toen een prijsvraag uitgeschreven voor de beste nieuwe naam. Uit de meer dan 300 inzendingen, vond ik Takkenwijf veruit de leukste. Toch twijfelde ik eraan, omdat die naam net niet helemaal uitdrukt wat ik met deze winkel wil. Ik wil aan de wereld laten zien hoe het ook kan, een eyeopener zijn voor mensen die vastzitten en iets doen wat ze niet leuk vinden. Vaak denken zij dat ze niet anders kunnen. Veel hoor ik: ‘Oh wat een leuke winkel heb jij, dat zou ik ook wel willen…’ Ik zeg altijd: doen! Heb ik ook gedaan. Ga vooral iets doen wat je leuk vindt en waar je aandacht voor hebt. De rest volgt dan vanzelf. Zo werk ik ook, de winkel was er opeens.”

Tarotkaarten leggen
“Salie is ingericht als een woonkamer. Mensen hechten zich er snel aan. Er komen hier veel studenten die op zoek zijn naar housewarming-cadeautjes en moeders met dochters die een workshop volgen. Populair zijn het maken van ecosystemen – 'tuintje in een fles' – en Kokedama-mosballen met een plantje erin, ook wel de poor man’s bonsai genoemd. Maar veruit de meeste aanvragen zijn er voor de cursus Tarotkaarten leggen. Daar heb ik mij de laatste jaren in verdiept, waardoor ik privé steeds vaker de vraag kreeg: Wil je niet een kaartje voor mij leggen? Totdat ik dacht: kom op woensdagavond maar langs, dan geef ik een Tarotcursus en leg ik uit hoe je het moet doen.”

Stekje-abonnement
“Uiteraard koop je bij Salie ook kamerplanten of neem je een Stekje-abonnement. Voor de kamerplanten ga ik naar de veiling van Aalsmeer, maar alleen als het echt nodig is en ik er zin in heb. Wat ik inkoop, moet ik zelf echt leuk vinden. Volgens mij werkt dat: de winkel heeft altijd voor zichzelf gezorgd, ik heb er nooit geld in hoeven stoppen.”

Weetjes

• Op donderdagen is naast Nelske ook Hélène vaak in de winkel. Zij maakt verschillende plantencreaties én is degene die jouw ecosysteem nieuw leven inblaast als het is verpieterd.

• Nelske bouwt geen pensioen op bij Pensioenfonds Detailhandel. Als zzp’er ben je in Nederland zelf verantwoordelijk om geld opzij te leggen voor het moment dat je niet meer werkt.

Lees meer

Jessica: "Klanten komen hier graag, omdat het zo huiselijk is."

Retail Helden

“In deze boekwinkel heb je alle vrijheid. Niks is hier te gek"
Chamiel: "Bij de vacature van Rapha Amsterdam zag ik twee dingen die ik kon combineren: heel veel fietsen en mijn liefde voor sales."

Retail Helden

“Bij Rapha maken wij wieler-herinneringen met klanten”
Masha: "Dat ik me zo heb kunnen ontwikkelen, vind ik het leukst aan mijn werk."

Retail Helden

“Mooie momenten delen is voor mij het belangrijkste wat er is”
Julia: "Sommige klanten voelen zich bijvoorbeeld de ene dag mannelijk en de andere dag niet. Daar kan ik me eigenlijk wel in vinden."

Retail Helden

“Ik zie mezelf als vrouw, maar wel met een masculiene kant”
Timo: "Ik had altijd al affiniteit met mode."

Retail Helden

“Wij zijn een mannenmodezaak maar er komen ook veel vrouwen”