“Mooie momenten delen is voor mij het belangrijkste wat er is”

...

Masha: "Dat ik me zo heb kunnen ontwikkelen, vind ik het leukst aan mijn werk." Foto: Tim Buiting.

De eindstage van haar opleiding communicatie deed Masha Akkerman (30) bij de brandstore van kledingmerk Very Cherry in Rotterdam. Inmiddels is ze acht jaar verder. Voor geen goud gaat ze er weg.Wat is je passie?
“Uitjes organiseren. Dat vind ik echt heel leuk. Als ik mijn perfecte dag zou moeten omschrijven, is dat ergens buiten zijn met vrienden, gezellig wat eten en op de achtergrond een muziekje. Het delen van mooie momenten is voor mij het belangrijkste wat er is.”

Waar droom je van en wat wil je absoluut voor je pensioen bereiken?
“Ik heb net een huis gekocht, één droom is dus al in vervulling gegaan. Maar in de toekomst zou ik het leuk vinden om weer eens in het buitenland te wonen. Ik heb in mijn tienerjaren High School in Amerika gedaan en ben daarna een jaar au pair geweest in Parijs. Deze ervaringen leerden me wat een verrijking het is om niet alleen ergens op vakantie te gaan, maar echt in een ander land te wonen.”

Wat is je grootste prestatie op je werk tot nu toe?
“Dat wij, als Rotterdams merk, inmiddels zó groot zijn geworden, dat we nu ook in Duitsland en Scandinavië veel verkooppunten hebben. Desondanks hebben we ons nooit laten leiden door de markt en concurrentie, maar zijn we altijd bij onze eigen ontwerpen en ons eigen karakter gebleven. Alles wordt hier ontworpen en we produceren fairtrade. Daar ben ik heel trots op.”

Is er iemand die jou inspireert?
“Eigenaar en ontwerper Caroline. Zij is al jaren succesvol ondernemer, heeft inmiddels echt naam gemaakt en durft een voorloper te zijn. Ik vind het heel inspirerend als een vrouw haar eigen pad kiest en iets begint vanuit een passie of creatieve visie.”

“Ik vind het heel inspirerend als een vrouw iets begint vanuit passie of creatieve visie”


Masha Akkerman, Very Cherry

Wat vind je een belangrijke eigenschap van jezelf?
“Mijn creativiteit en daardoor mijn vermogen om oplossingen te bedenken.”

Wat wilde je worden als kind?
“Vroeger wilde ik de pabo doen, lesgeven.”

Wat vind je het leukst aan je werk?
“Dat ik me zo heb kunnen ontwikkelen. Dit is een klein bedrijf met een klein team en ieders talent wordt ingezet. Ik ben hier zelf destijds begonnen met het maken van social media posts en inmiddels doe ik van alles, mag ik zelfs klanten uit Kopenhagen ontvangen en reisjes maken naar Berlijn om agenten te briefen. Ook de klanten geven me veel energie.”

Wat is voor jou het toppunt van geluk?
“Naast tijd doorbrengen met vrienden, ben ik graag buiten. Of ik nu op vakantie ga, naar een festival of een natuurgebied: áls ik maar buiten kan zijn.”

Heb je ergens spijt van?
“Heb je even? Nee, hoor. Ik heb heus wel stomme dingen gedaan, maar niets ernstigs. Bovendien geloof ik ook wel dat het cliché waar is, namelijk dat je je ervaringen meeneemt en dat ze je vormen.”

Wat kan jou op je werk plotseling uit je humeur halen?
“Zaken die buiten mijn controle liggen, dus wanneer ik bijvoorbeeld van de fabriek hoor dat de ritsen niet leverbaar zijn of dat er een fout is gemaakt bij het naaien van de waslabels. Dat komt natuurlijk nooit heel lekker uit.”

Je guilty pleasure?
“Er is bij mij geen zak M&M’s of chips veilig. Ik doe niet aan bakjes, maar eet gewoon de hele zak leeg. Daarnaast ben ik dol op foute muziek, zoals discohitjes uit de jaren tachtig of girlbands uit de jaren negentig.”

Wat is je favoriete eten?
“De Italiaanse keuken: goede pizza’s en pasta’s. Daar kun je me zeker voor wakker maken.”

Welke serie zou je zo weer bingen?
The Handmaid’s Tale, heel indringend.”

Welke muziek doet je het meest?
“Leonard Cohen. Zijn teksten raken me. Ik weet nog dat hij hier een keer een concerttour deed, maar omdat dat voor mij als student te duur was, ging ik niet. Een jaar later overleed hij. Ik heb hem dus nooit live kunnen zien. Dat blijft toch wel een pijnpuntje.”

Wat is je favoriete winkel?
“Ik ben absoluut geen shopper, maar als ik echt moet kiezen, is dat Anna + Nina. Zij hebben een hele leuke mix van sieraden, kleding en woonaccessoires.”

Hoe ziet je ideale pensioen eruit?
“Ik hoop dat ik dan nog de energie en drive heb om te blijven werken. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Misschien zou ik iets meer de maatschappelijke kant opgaan, maar als ik in ieder geval maar de vaardigheden kan gebruiken die ik tijdens mijn carrière heb geleerd. Daarnaast hoop ik jaarlijks de zomer door te brengen onder de Italiaanse zon, samen met mijn vriend.”

Hoe wil je worden herinnerd?
“Als iemand die oog had voor de ander.”

Welke plek op aarde zou je nu meteen naartoe willen verhuizen en waarom?
“Naar Italië, en dan het liefst Toscane. Lekker in een ander klimaat en een andere cultuur, maar wel de mogelijkheid hebben om met een korte vlucht of een iets langer autoritje redelijk snel weer in Nederland te staan. Dat lijkt me heerlijk.”

Lees meer

Remyo Tielsema: "Mensen gaan hier altijd wijzer de winkel uit, met de juiste schoenen en kleding."

Retail Helden

Dit is Remyo, de snelste verkoper van Nederland
Saud: "Het contact met klanten van allerlei leeftijden, afkomst en werkgebieden, vind ik het leukst aan mijn werk."

Retail Helden

“Somalië voelt voor mij nog altijd als thuis”
Edwin: "We zijn bij nul begonnen en inmiddels is ons klantenbestand enorm gegroeid - een hele prestatie."

Jij& Pensioen

“We zeiden tegen elkaar: hier zouden we wel kunnen wonen”
Timo: "Ik had altijd al affiniteit met mode."

Retail Helden

“Wij zijn een mannenmodezaak maar er komen ook veel vrouwen”

Retail Helden

“Snoepwinkel voor fans van American Vintage”