Al meer dan 30 jaar waarschuwt Jan Rotmans voor de gevolgen van de opwarming van de aarde. De hoogleraar duurzame transities en systeeminnovaties aan de Erasmus Universiteit Rotterdam staat bekend als friskijker en dwarsdenker. In 1990 was hij zijn tijd ver vooruit toen hij promoveerde op het onderwerp klimaatverandering. De ‘cum laude’ ging nipt aan zijn neus voorbij: een van de commissieleden twijfelde of het klimaatprobleem over twintig jaar nog wel zou bestaan...
U bent dé klimaatprofessor van Nederland. Hoe kijkt u aan tegen verduurzaming van de retailsector? Wat ziet u daar gebeuren?
“Wat me opvalt is dat het op sommige onderdelen al veel verder is dan ik had durven hopen. Neem de beweging naar verpakkingsvrij, zelfs bij een grote club als Albert Heijn. Klanten kunnen vanuit dispensers eigen herbruikbare zakken of potjes vullen met producten.”
Zijn we binnenkort echt van die verpakkingen af?
“Het kan de komende jaren snel gaan. Als de grondstofprijzen blijven stijgen en steeds meer verpakkingen recyclebaar worden, wordt het steeds aantrekkelijker om daarin te investeren. Als we echt willen kan het binnen tien jaar.”
Hoever is de retailsector als het gaat om duurzaam en verantwoord ondernemen?
“De echte omslag moet nog plaatsvinden. Zo’n driekwart van de retailers heeft deze nog niet gemaakt. Maar ze moeten niet te lang wachten. Binnen nu en tien jaar heeft die omslag wél plaatsgevonden. Je ziet wat er is veranderd in de vrije verkoop van sigaretten in supermarkten. Dat is slechts één voorbeeld, overal zie je dit soort bewegingen. Het tij keert, echt.”
Welke duurzaamheidsslagen moet retail nog maken?
“Het energieverbruik van het vastgoed: bijna 70% van de winkels heeft nog niet eens een energielabel. Daarnaast kan het vervoer duurzamer door de logistieke processen efficiënter en slimmer te plannen en over te schakelen op elektrisch vervoer. Verder is er een omslag nodig naar gezonder, biologisch en duurzamer voedsel, naar minder voedselverspilling, en moeten we overstappen van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Dit kan allemaal nu al.”