Relatie gestrand? Regel (ook) je pensioen in 6 stappen

...

Foto: Shutterstock.

September is piekmaand bij scheidingsadvocaten: van alle relaties die stuklopen, stranden de meeste kort na de zomer. En ja, dat heeft óók gevolgen voor je pensioen.Gaan je partner en jij uit elkaar, dan komt er veel op je af. Naast alle emoties moet je ook veel regelen, jullie cd-verzameling verdelen en al jullie financiën splitsen: huis, hypotheek, spaargeld, eventuele beleggingen én jullie opgebouwde pensioen. 

Standaard: 50/50
De wet zegt over die verdeling van het pensioen: het pensioen dat je ex en jij tijdens jullie relatie hebben opgebouwd moet je in principe eerlijk verdelen, 50/50. Jij krijgt de helft van het pensioen van je ex, en andersom. Tenzij jullie vooraf bewust iets anders hebben afgesproken en vastgelegd in jullie voorwaarden bij huwelijk of geregistreerd partnerschap. 

Verdelen, houden of omzetten?
Zodra je gaat scheiden, kunnen jullie kiezen hoe je het pensioen gaat verdelen. Jullie kunnen de wettelijke standaard 50/50-verdeling volgen. Maar in overleg is ook een andere verdeling mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld allebei gewoon je eigen pensioen houden.

Jullie keuze kun je vastleggen in jullie echtscheidingsconvenant. Let op: regel je niks, dan geldt automatisch de wettelijke 50/50.

Melden bij je pensioenfonds
Belangrijk is dat jullie je scheiding en jullie keuze binnen twee jaar na officiële scheidingsdatum doorgeven aan jullie pensioenfonds(en). Dat kan via het Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding.

Na ongeveer twee maanden krijg je bericht van de pensioenuitvoerder(s) over de hoogte van het pensioendeel van je ex dat jij uitbetaald krijgt, en andersom.

Uitbetaling
Jullie verdeelde pensioen blijft in beheer bij het pensioenfonds. Daar kan het groeien totdat jullie met pensioen gaan. Dan begint de uitbetaling. De uitkering waar je recht op hebt, krijg je gestort op je eigen rekening.

Zes tips
Dus ga je uit elkaar, volg deze 6 stappen voor jouw financiële toekomst:

1.     Bekijk waar jullie pensioen hebben opgebouwd, en hoeveel.
2.     Check of & wat jullie vooraf hadden afgesproken (bijv. huwelijkse voorwaarden).
3.     Bepaal samen hoe jullie je opgebouwde pensioenrechten willen verdelen.
4.     Vul die keuzes in op een Mededelingsformulier.
5.     Stuur dat toe aan jullie pensioenfonds(en) en/of pensioenverzekeraar(s).
6.     Let op: doe dat binnen 2 jaar na je officiële scheiding! 

Meer weten over je pensioen bij scheiden? Check ook de straatinterviews hierover van Eva Eikhout met retailcollega’s en kijk op Rijksoverheid.nl.

Lees meer

Goed nieuws

H&M trekt zich terug uit Myanmar

Goed nieuws

Veiling van Bever levert 864 bomen op

Goed nieuws

Reliving opent in Utrecht derde pop-up store

Goed nieuws

Stenen winkel: Patagonia opent brandstore in Amsterdam

Goed nieuws

Succes 'Barbie' ontketent nieuwe hype in fashion