"Bij het nieuwe pensioen krijgt iedereen een eigen pensioenpot"

...

Nu na de Tweede Kamer ook de Eerste Kamer akkoord is gegaan, is de Wet toekomst pensioenen een feit. Weet jij al wat dat voor jou betekent? Selma Skalli, werknemersvoorzitter van Pensioenfonds Detailhandel, legt het uit.Waarom komen er nieuwe regels voor het pensioen?
“Er is de afgelopen jaren veel veranderd in onze samenleving. Mensen wisselen vaker van baan, stoppen een tijd met werken of starten een eigen bedrijf. De huidige pensioenregels sluiten niet meer goed aan bij deze tijd. Ook is het voor veel werknemers onduidelijk hoeveel pensioen ze opbouwen. Daarom heeft het kabinet samen met werknemers- en werkgeversorganisaties het Pensioenakkoord gesloten met nieuwe afspraken over pensioenen en AOW.”

Wat verandert er niet, dus wat blijft hetzelfde?
“Werkgevers en werknemers blijven samen geld opzijzetten voor het pensioen. Daardoor heb je als je met pensioen gaat een aanvulling op je AOW. Want het belangrijkste is dat, als je stopt met werken, je een pensioen hebt waarvan je kunt leven.”

...

...

Wat zijn de veranderingen?
“In het nieuwe pensioen krijgt iedereen een eigen pensioenpot. Nu ontvang je pensioen uit de gezamenlijke pot.”

Hoe werkt dat, zo’n eigen pensioenpot?
“Nadat de bestaande pensioenen zijn overgezet naar het nieuwe systeem, gaat de pensioenpremie van zowel de werknemer als de werkgever rechtstreeks in de pensioenpot van de deelnemer. Per individu worden vervolgens de beleggingsrendementen toegevoegd. Bij een slecht beleggingsjaar gaat het eraf en in een goed jaar komt het erbij. Naarmate de pensioenleeftijd dichterbij komt, wordt er voorzichtiger belegd.”

“In economisch goede tijden gaat je pensioen eerder omhoog, maar in economisch mindere tijden kan het ook omlaag gaan”


Selma Skalli, Pensioenfonds Detailhandel

Dus niet de hoogte van je uiteindelijke pensioen staat vast, wel de premie - het bedrag wat werknemer en werkgever in de pensioenpot stoppen?
“Klopt, je bouwt een individuele pensioenpot op die meebeweegt met de economie. In economisch goede tijden gaat je pensioen door positieve beleggingsrendementen eerder omhoog, maar in economisch mindere tijden kan je pensioen ook omlaag gaan.”

...

...

Bij het nieuwe pensioen beschik je dus over een persoonlijk pensioenvermogen, waarvan je de ‘tussenstand’ van de ingelegde premies en het beleggingsresultaat kunt zien. Klopt dat?
“Ja, daardoor heb je meer inzicht. Je ziet wat er in je eigen pensioenpot gebeurt en hoe het erbij staat. Nu is voor veel werknemers niet duidelijk hoeveel ze bijdragen aan hun pensioen en hoeveel ze opbouwen. Met de nieuwe regels zou pensioen wat meer kunnen gaan leven, omdat je ontdekt wat bijvoorbeeld de effecten van de beleggingsresultaten zijn op je pensioenpot.” 

Meer weten?
Kijk op Pensioenfonds Detailhandel naar de infopagina 'Het nieuwe pensioen' voor meer ins & outs over de nieuwe pensioenregels. 

Of check onsnieuwepensioen.nl, een initiatief van vakbonden, werkgeversorganisaties, pensioenuitvoerders en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

(Dit artikel is tevens te lezen in de jongste editie van Jij&Wij Magazine.)

Lees meer

Retail Helden

"Pensioen? Laat mij maar doorwerken"
Dominique Bosgraaf: "Het leven begint voor mijn gevoel pas net. Ik zou niet weten wat ik aan pensioen ga krijgen."

Jij& Pensioen

"Als ik met pensioen ga, wil ik mijn eigen camping runnen"

Features

In portefeuille: dit doen VW, Tesla en Ferrari voor jouw pensioen
Alvin den Otter: "Ik houd van werken. Sterker nog, ik kom nooit aan mijn vakantiedagen toe."

Jij& Pensioen

"Wie weet zet ik op mijn zestigste nog wel iets nieuws op"

Goed nieuws

"Nederlands pensioenstelsel tweede beste ter wereld"

Goed nieuws

Pensioenfonds Detailhandel telt 842.000 'slapers'