"Wie weet zet ik op mijn zestigste nog wel iets nieuws op"

...

Alvin den Otter: "Ik houd van werken. Sterker nog, ik kom nooit aan mijn vakantiedagen toe." Foto: Steven Snoep.

Alvin den Otter (33) werkt als schoenontwerper bij Mascolori in Rotterdam. 

Hij houdt van kleur, patronen en printjes. Laat dat nu net alles zijn waar schoenenwinkel Mascolori in Rotterdam voor staat. Geen wonder dat ontwerper Alvin den Otter (33) zijn ei kwijt kan in dit Walhalla voor bijzondere schoenen.Negen jaar lang werkte Alvin bij een kledingzaak, waar hij naar eigen zeggen “een beetje te lang is blijven hangen.” Naast die baan studeerde hij fotografie aan de Fotovakschool in Rotterdam. Met het idee om een droomcarrière te maken. Maar zijn gezondheid speelde hem in die periode parten. “Ik kwam erachter dat ik ADHD heb, wat me in het dagelijks leven en met name mijn werk blokkeerde. Luide muziek, drukte en het constant switchen van taken in de winkel waren voor mij bijvoorbeeld enorm onhandig. Ik werd steeds ongelukkiger en belandde na mijn studie in een burn-out.”

Kleur
Er volgde een lange periode van herstel, waarin Alvin hard aan zichzelf werkte. Totdat hij na vijf jaar het punt bereikte waarop hij werk weer zag zitten. “Hoewel ik niet goed wist wat ik wilde, alleen dat het iets met kleur moest zijn. In een grijs verleden had ik al eens bij Mascolori gesolliciteerd, maar daar hadden ze op dat moment niemand nodig. Toch leek het me nog steeds heel leuk om daar te werken. Mijn jobcoach heeft toen een gesprek voor me weten te regelen.” 

“Deze baan heeft nooit als werk gevoeld, absoluut niet”


Alvin den Otter, Mascolori Rotterdam

Alvin ging kort daarna als stagiair bij Mascolori aan de slag. “Ik kreeg al snel grote opdrachten. Ik mocht bijvoorbeeld schoenen ontwerpen voor minister Hugo de Jonge en het Rotterdamse Luxor Theater. Supergaaf. Vervolgens raakte ik door de coronalockdowns even uit beeld, maar werd na een half jaar gelukkig weer aangenomen. Nu ontwerp ik, geef ik advies aan klanten en houd het posten op de social media bij.”

...

Alvin den Otter: "Ik had niet per se de vereisten voor deze baan, maar ze hebben me hier echt een kans gegeven." Foto: Steven Snoep.

...

Alvin den Otter: "Ik had niet per se de vereisten voor deze baan, maar ze hebben me hier echt een kans gegeven." Foto: Steven Snoep.

Eigen invloed
Alvin dankt het mede aan zijn werkgever dat hij uit deze donkere periode is gekomen. “Ik had niet per se de vereisten voor deze baan, maar ze hebben me hier echt een kans gegeven. Op basis daarvan heb ik mezelf kunnen bewijzen en ontwikkelen, en dat zorgt voor een groot loyaliteitsgevoel. Eigenlijk heeft deze baan nooit als werk gevoeld, absoluut niet. Ik ben daarom trots op wat ik de afgelopen jaren heb bereikt, en het is leuk om te zien wat mijn invloed op de collectie is. Ik voeg hier daadwerkelijk iets toe en zie een stukje van mezelf terug.” 

Werken geen straf
Hoe het er later voor Alvin uitziet, houdt hem nauwelijks bezig. Hij blijft in ieder geval doorwerken zolang het leuk is. “Ik weet het, dit klinkt helemaal niet verstandig, maar ik probeer zo min mogelijk bij mijn pensioen stil te staan. Als ik op mijn zeventigste nog steeds voldoening uit mijn werk haal, waarom zou ik er dan mee stoppen? Ik denk dat je alleen uitkijkt naar je pensioen als werk een straf is. Het heeft zelfs iets verdrietigs om er nu al bij stil te staan. Wie weet zet ik op mijn zestigste nog wel iets nieuws op. Ik houd van werken. Sterker nog, ik kom nooit aan mijn vakantiedagen toe.”

(Dit artikel verscheen tevens in Jij&Wij Magazine.)

Achtergrond

Alvin woont in Zwijndrecht samen met zijn Amerikaanse partner Dominic. Op zijn vijftiende ging hij van de middelbare school naar het mbo en studeerde twee jaar Sociaal Pedagogisch Werk. Naast zijn eerste baan in een kledingzaak behaalde hij zijn diploma aan de Fotovakschool in Rotterdam. Inmiddels werkt hij vier dagen in de week bij Mascolori.

Lees meer

Angela (r) en Cathy Ursem van Food for Skin.

Retail Helden

"Gezonde huidverzorging uit groente, zonder microplastics"
Stefan Queysen: "Als ik van baan verander, kijk ik altijd even naar de consequenties voor mijn pensioen."

Retail Helden

"Pensioenplannen maken? Dingen lopen toch altijd anders"
Ton Aalbers: "Duurzaamheid gaat veel verder dan energiezuinig – het gaat ook om gezond en prettig."

Retail Helden

"Je huis heeft enorm veel invloed op je gezondheid"

Retail Helden

"Pensioen? Laat mij maar doorwerken"
Diederick Kraaijeveld van Oud Hout: "Elke plank heeft een verhaal."

Retail Helden

"Uit weggegooid materiaal iets begerenswaardigs maken"