"Pensioenplannen maken? Dingen lopen toch altijd anders"

...

Stefan Queysen: "Als ik van baan verander, kijk ik altijd even naar de consequenties voor mijn pensioen." Foto: Steven Snoep.

Stefan Queysen is van de stelling: Wat je doet, doe je vol overgave, anders maar niet. Zo begon hij als 17-jarige bij Defensie, en zo werkt hij nu in de retail bij Van Duinkerken Sport & Kamperen in Nijkerk. “Mensen die pensioenplannen maken vind ik heel dapper, want dingen lopen toch altijd anders.”Bij Defensie had hij een toptijd. Niet alleen was zijn werk uitdagend, ook mocht hij een opleiding naar keuze volgen. Dat werd mbo-groothandel. Iets waar hij meteen baat bij had toen hij eerder dan gedacht afscheid nam van Defensie en de verkoop in ging. “Na een eerste baan bij een kantoorvakhandel, werkte ik achtereenvolgens een jaar bij Van Duinkerken, drie jaar als fulltime hockeytrainer, een blauwe maandag bij Sport2000 en weer terug bij Van Duinkerken.”

Familieman
Stefan is een familieman. Als vader wil hij zijn bijna tweejarige dochter zien opgroeien. Daarom is hij minder gaan werken: 32,5 uur. Donderdag en vrijdag vrij. Op zaterdag vindt hij het heerlijk om in de verkoop te staan. “Op doordeweekse dagen sta ik als chef op de vloer en doe ik daarnaast de inkoop van de sportafdeling. Juist die afwisseling van verkopen en buiten de deur inkopen, doet het voor mij.”

“Waarom zou ik wachten met leuke dingen doen?”


Stefan Queysen

Hobby
De sportbranche bevalt Stefan meer dan goed, omdat mensen geld aan hun hobby komen uitgeven. “Klanten komen hier niet omdat ze moeten, maar omdat ze graag willen. Of het nu een hardloper is die net begint, of een loper met ruime ervaring die ik kan prikkelen om toch eens een ander soort schoen te proberen: ik help ze allebei even graag.”

In het hier en nu
Stefan heeft zich nog nauwelijks in zijn pensioen verdiept. Het enige wat hij weet, is dat hij zijn huis tegen die tijd wil hebben afbetaald. “Het geeft me zelfvertrouwen om te weten dat ik dan niet meer die maandelijkse lasten heb. Verder ben ik er eigenlijk niet mee bezig. Ik weet alleen dat ik het bij elke werkgever opgebouwde pensioen meeneem, dus vanuit Defensie naar de groot- en detailhandel. Daarbij kijk ik altijd even, als ik van baan verander, naar de consequenties voor mijn pensioen. Ook heb ik me voorgenomen na mijn veertigste meer van mijn pensioen te weten te komen. Hoewel... je leeft in het hier en nu. Waarom zou je dan wachten met leuke dingen doen? Herinneringen maak je nu, niet pas als je met pensioen bent. Daarom vind ik mensen die pensioenplannen maken heel dapper, de dingen lopen namelijk toch altijd anders. Wat kan er wel niet allemaal veranderen in dertig jaar?”