Het terrein waar Kraaijeveld werkt – aan de rand van Hilversum naast het vliegveld – ademt de sfeer van een creatieve vrijplaats. Tijdens de Koude Oorlog lag hier militair materieel in opslag. Nu mogen zes creatieve geesten er van de gemeente Hilversum op een duurzame manier kunst maken. Met een fijn oog voor detail puzzelt Kraaijeveld hier zijn wereldberoemde houtmozaïeken in elkaar. Z’n jongste werk hangt bij de ingang: een meer dan levensgroot gebakken ei. Zo geraffineerd van kleuren en schakeringen dat ’t water je in de mond loopt – gemaakt uit 100% afvalhout.
Werk je uitsluitend met gebruikt hout?
“Ja, ik gebruik hout dat anders wordt weggegooid. Ik verf het ook niet. Ik neem de kleuren zoals ze zijn. Hier in de loods heb ik honderden gebruikte planken op kleur liggen. Soms ook met stickers erop zodat ik weet waar ze vandaan komen. Elke plank heeft namelijk een verhaal. Ook dat maakt deel uit van het werk.”
Waarom sloophout?
“Omdat ik vind dat we te veel weggooien. Van jongs af aan verbaas ik me daar over. Als morgenster haalde ik vroeger spullen weg bij het grofvuil. Zo heb ik daar ooit twee versleten club chairs weggehaald. Hetzelfde doe ik nu met afvalhout. Het is mijn doel geworden om iets begerenswaardigs te maken van materiaal dat mensen zomaar hebben weggegooid.”
Werk je altijd in opdracht?
“Vaak wel. Soms zijn het bedrijven van wie ik de opdracht krijg, soms particulieren, soms ook gemeenten. Ik zeg in principe overal ‘ja’ tegen. Zo heb ik onlangs in opdracht van de gemeente Hilversum een portret gemaakt van vertrekkend burgemeester Pieter Broertjes. Het spiegelei is een opdracht van een particulier.”
“Pasgeleden hebben we € 100 miljoen geïnvesteerd in een fonds dat leningen uitgeeft voor circulaire initiatieven. Oude materialen en restproducten zijn geen afval, maar het begin van iets nieuws!”
Henk Groot, Pensioenfonds Detailhandel