De Pensioenkeuze-verkenner: kijk verder dan je salaris

...

Weet jij hoeveel keuzes je zelf kunt maken over je pensioenuitkering van Pensioenfonds Detailhandel? Met de Pensioenkeuzeverkenner heb je ze helder op een rij.Eerder met pensioen
Je kunt op z’n vroegst tien jaar voor je AOW-leeftijd (nu 67 jaar) met pensioen. Houd daarbij rekening met twee disclaimers: 
1.      Je ontvangt een lager maandbedrag. Logisch, omdat je langer pensioen krijgt.
2.      AOW kun je niet eerder laten uitbetalen, pas als je 67 jaar bent.

Later met pensioen
Wil je doorwerken na je pensioenleeftijd van 67 jaar? Kan. Tot vijf jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd, mag je je pensioen uitstellen. Gevolg:
1.      Je ontvangt een hoger maandbedrag omdat je je pensioen pas later ontvangt.
2.      Als je na 67ste blijft doorwerken, bouw je geen pensioen op over die periode .

Deeltijd pensioen
Wens je straks voor een deel met pensioen te gaan en een deel te blijven werken, ook dat kan. Dan laat je je pensioen gedeeltelijk ingaan.

Hoger of lager pensioen
Zodra je pensioen ingaat, kan voor de optie worden gekozen om in de eerste jaren meer pensioen uit te laten keren en daarna minder. Of andersom: eerst wat lager, dan wat hoger. Dat heet hoger of lager pensioen.

Partnerpensioen ruilen voor een hoger eigen pensioen
Ben je single, of heb je een partner die al over een goed pensioen beschikt? Dan bestaat de mogelijkheid om het partnerpensioen (voor je eventuele partner) te ruilen voor extra pensioen. Let wel; in het geval dat die persoon komt te overlijden, ontvangt de partner geen partnerpensioen.

MEER WETEN?

Check voor meer handige weetjes over je pensioen de Pensioenkeuzeverkenner op pensioenfondsdetailhandel.nl/welke-pensioenkeuzes-heb-ik.

Partnerpensioen
Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, en je komt te overlijden, dan kan je partner in aanmerking komen voor het partnerpensioen. Pensioenfonds Detailhandel ontvangt hier automatisch bericht over via de Basisregistratie Personen (BRP). Anders ligt dat als je samenwoont* of een samenlevingscontract hebt. Deze informatie geef je door aan Pensioenfonds Detailhandel. Je doet dat via de persoonlijke pensioenomgeving op pensioenfondsdetailhandel.nl. *Een partner heeft pas recht op partnerpensioen na zes maanden samenwonen.

Een deel van je pensioen ruilen voor extra partnerpensioen
Als je totale partnerpensioenopbouw minder is dan 70% van het totaal opgebouwde pensioen, mag een deel van je eigen pensioen worden omgeruild voor extra partnerpensioen. Dit deel komt aan je partner toe. Hierdoor krijgt jezelf wel minder pensioen.

Lees verder

Features

De keuzes die je kunt maken met je pensioen in zicht

Features

"Bij het nieuwe pensioen krijgt iedereen een eigen pensioenpot"

Features

Is er pensioen na de dood?