Binnenkort met pensioen? Dit moet je doen!

...

Beeld: Veerle van der Veer.

Voor de één voelt het als ‘Eindelijk!’, voor de ander als ‘Nu al!?’. Voor allebei geldt: zodra je de 60 passeert, komt je pensioenleeftijd in zicht. Let op: je pensioen krijg je niet automatisch, dat moet je zelf aanvragen.Als je met pensioen gaat, verandert er veel. In plaats van loon ontvang je een basispensioen van de overheid (AOW). Heb jij in retail gewerkt, dan krijg je daarnaast als aanvulling een pensioen van Pensioenfonds Detailhandel. Om dat te regelen, moet je vlak voordat je stopt met werken een aantal dingen regelen. En kun je diverse keuzes maken. Dat gaat in een paar stappen:

Je ontvangt bericht van ons
Een half jaar voor je de pensioenleeftijd van 67 jaar bereikt, ontvang je bericht van Pensioenfonds Detailhandel. Vanaf dat moment moet je je pensioen aanvragen en een aantal keuzes maken. Wil je je pensioen eerder laten ingaan? Neem dan minimaal een half jaar voor de gewenste pensioendatum contact met ons op.

...

Beeld: Veerle van der Veer.

...

Beeld: Veerle van der Veer.

Wanneer kun je pensioen aanvragen?
Zes maanden voor je pensioenleeftijd krijg je een brief met een verwijzing naar je persoonlijke pensioenomgeving achter de login op onze website (inloggen met DigiD). Daar vraag je je pensioen aan. Vervolgens maken wij een overzicht van het pensioen dat je maandelijks krijgt uitbetaald.

Geef je bankrekeningnummer door
Belangrijk, zonder bankrekeningnummer kunnen wij je pensioen niet uitbetalen.

Je hebt wat te kiezen

 1.     Eerder met pensioen
De officiële pensioenleeftijd bij Pensioenfonds Detailhandel is 67 jaar. Toch kun je al vanaf je 55ste verjaardag met pensioen. Twee dingen zijn daarbij belangrijk: Je maandbedrag wordt lager, je krijgt immers langer pensioen. En je AOW (overheidspensioen) wordt pas vanaf je AOW-leeftijd uitbetaald. In 2023 is dat 66 jaar en 10 maanden, in 2024: 67 jaar. 

2.     Later met pensioen
Doorwerken na je 67ste behoort tot de mogelijkheden. Je pensioenbedrag wordt dan hoger omdat je het later ontvangt. Over het werk wat je na je 67ste doet, bouw je bij Pensioenfonds Detailhandel geen pensioen meer op. Pensioen uitstellen kan tot je 70ste. 

3.     Deeltijd pensioen
Stel dat je straks een paar dagen per week met pensioen wilt, maar ook nog een paar dagen wilt werken, dan kun je pensioen gedeeltelijk laten ingaan.

Op je persoonlijke pensioenomgeving achter de login op pensioenfondsdetailhandel.nl kun je met de pensioenplanner berekenen welke keuzes het beste bij jouw situatie passen en welke invloed die hebben op je pensioen. Inloggen met DigiD.

...

Beeld: Veerle van der Veer.

...

Beeld: Veerle van der Veer.

4.     Hoger of lager pensioen
Zodra je met pensioen gaat, kun je voor de optie kiezen om in de eerste jaren van je pensionering een hoger pensioen te laten uitbetalen en daarna minder. Of andersom: eerst wat lager, later wat hoger. 

5.     Een hoger eigen pensioen
Als je single bent, of je partner heeft zelf een goed pensioen, kun je overwegen om je partnerpensioen om te ruilen voor extra pensioen voor jezelf. Kom je te overlijden, dan is er door deze keuze geen partnerpensioen meer. 

6.     Een deel van je pensioen inwisselen voor pensioen voor je partner
Als je met pensioen gaat, kun je een deel van het pensioen dat je hebt opgebouwd omzetten in een hoger partnerpensioen, bijvoorbeeld omdat je partner niet voldoende pensioen heeft. Je kunt dan een deel van je eigen pensioen gebruiken om extra partnerpensioen voor je partner te regelen. Zelf krijg je dan wel minder pensioen.

Tip! Ook nog in andere sectoren werkzaam geweest? Check dan op mijnpensioenoverzicht.nl waar je nog meer pensioen (inclusief AOW) hebt opgebouwd.

Wil je meer informatie?

Meer weten?

Neem dan contact met ons op.

• Dat kan door ons te bellen (gratis) 0800 – 1972.

• Een e-mail sturen naar deelnemer@pensioenfondsdetailhandel.nl.

Lees meer

Features

"Bij het nieuwe pensioen krijgt iedereen een eigen pensioenpot"

Goed nieuws

Pensioen opbouwen start vanaf 2024 al op je 18e!

Features

Belasting op vastgoedbeleggingen: wat doet dat met jouw pensioen?

Goed nieuws

Relatie gestrand? Regel (ook) je pensioen in 6 stappen