Jouw pensioengeld helpt starters aan een hypotheek

...

Foto: iStock.

Starters hebben meer kans op de woningmarkt: volgens Nu.nl waren zij in april goed voor 55% van alle hypotheekaanvragen. Eerder was dat hooguit zo'n 45%. Veel van dat geleende geld komt van… jouw pensioenfonds!Want ja, pensioenfondsen beleggen een deel van hun vermogen in hypotheken. Begrijpelijk: hypotheken lopen vaak lang en leveren een stabiel rendement. Die lange looptijd past goed bij de langlopende verplichtingen die pensioenfondsen nu eenmaal hebben, waaronder het uitbetalen van jouw pensioen later. Nederlandse woninghypotheken zijn veilige beleggingen: grond is schaars en woningen zijn waardevast. Dat maakt woningen betrouwbare onderpanden. Zo lopen pensioenfondsen minder risico en maken zij toch jaren achtereen rendement.

Nét even anders
Een van die hypotheekverstrekkers waar pensioenfondsen in beleggen is MUNT Hypotheken. Daar werken ze nét even anders dan klassieke hypotheekverstrekkers. Het geld dat je bij MUNT leent voor het kopen van je huis komt niet van een bank, maar uit beleggingen van pensioenfondsen en verzekeraars. Dat concept slaat aan: sinds de oprichting in 2014 heeft MUNT al € 27 miljard aan leningen verstrekt. Daarmee staat het stevig in de top 10 van grootste Nederlandse hypotheekverstrekkers, met een aantal grote pensioenfondsen als beleggers.

Hulp bij verduurzamen
MUNT doet een aantal dingen bewust anders, vertelt Rogier van der Hijden, CEO van DMFCO Asset Management, de vermogensbeheerder achter het merk MUNT. “We helpen klanten bijvoorbeeld actief bij het verduurzamen van hun huis: je kunt makkelijk geld bijlenen voor dingen als dak- en vloerisolatie of zonnepanelen. Daarvoor hoef je in de meeste gevallen niet eerst langs een adviseur, notaris of taxateur, dus dat scheelt flink in de kosten.”

Ook financiering van biobased woningen in hout is mogelijk. “Veel andere hypotheekverstrekkers waren daar terughoudend in. Wij willen dat juist graag mogelijk maken vanwege de milieuvoordelen. Daarom hebben we dat onderzocht. Wat bleek: moderne houtbouw met CTL – cross laminated timber oftewel kruiselings verlijmd naaldhout – is ijzersterk en in alle opzichten gelijkwaardig aan traditionele bouw.”

Over MUNT Hypotheken

MUNT is een van de top 10 hypotheekaanbieders van Nederland. Via onafhankelijke hypotheekadviseurs heeft het binnen tien jaar ruim 100.000 hypotheken aan Nederlandse huishoudens verstrekt. De totale portefeuille bedraagt nu zo’n € 27 miljard.
De organisatie achter het merk MUNT is vermogensbeheerder DMFCO Asset Management. Daarin doen naast Pensioenfonds Detailhandel inmiddels 34 partijen mee, waaronder negen van de tien grootste Nederlandse pensioenfondsen. Onlangs stapte ook Achmea Bank in voor € 1,5 miljard.

“Andere aanbieders volgen ons voorbeeld. Daar ben ik best trots op”


Rogier van der Hijden, MUNT Hypotheken

Risico-opslag automatisch omlaag
MUNT denkt in veel opzichten met de klanten mee. Zo was MUNT in Nederland de eerste hypotheekverstrekker die automatisch – zonder dat je daar als klant om hoeft te vragen – je hypotheekrente verlaagt als de loan-to-value daalt, bijvoorbeeld doordat je huis meer waard wordt. Van der Hijden: “Bij andere verstrekkers moest je daar als klant altijd zelf om vragen. Inmiddels heeft een aantal dit van ons gekopieerd, daar ben ik wel trots op.”

Daarnaast introduceerde de hypotheekverstrekker tijdens corona de ‘Coronabetaalregeling’: een betaalpauze van drie maanden voor klanten die tijdelijk opeens veel minder inkomsten hadden. “Maar soms heeft een klant meer aan een budget- of jobcoach dan aan een betaalregeling. Ons doel is altijd om eventuele problemen voor onze klanten structureel op te lossen. Die zekerheid is weer fijn voor onze beleggers.”

Beleggen in MUNT Hypotheken
Pensioenfonds Detailhandel belegt al sinds 2015 in MUNT. Hoofd Beleggingen Henk Groot legt uit waarom: “We zijn in 2015 ingestapt met zo’n € 800 miljoen, oftewel 2,5% van onze totale beleggingsportefeuille. Destijds zochten we naar een goed alternatief voor onze obligatieportefeuille: die rendeerde maar matig en in enkele gevallen zelfs negatief. Nederlandse woninghypotheken bleken het beste alternatief. Nederlandse woninghypotheken zijn een belegging met lage kredietverliezen door wanbetaling en bleken het beste en betrouwbaarste alternatief.”

Eigen portefeuille
Er zijn meer voordelen. Groot: “Door in MUNT te beleggen, zitten wij dicht op onze beleggingen en kunnen we, samen met de andere pensioenfondsen die erin beleggen, invloed uitoefenen op het beleid. Bovendien gaven zij ons de mogelijkheid om een eigen portefeuille op te bouwen en niet in een bestaand fonds te investeren. Prettig, want daardoor kunnen we een hypothekenportefeuille opbouwen die goed past bij de wensen van onze deelnemers.”

GREEN: netwerk voor verduurzaming vastgoed

Verduurzaming van bestaand vastgoed versnellen om zo de financiële en niet-financiële klimaatrisico’s te verminderen. Dat is het doel van het Global Real Estate Engagement Network (GREEN), in 2021 opgericht door een aantal pensioenfondsen, waaronder Pensioenfonds Detailhandel, en andere institutionele beleggers.

Henk Groot: “Verduurzaming van vastgoed vinden wij cruciaal, want de vastgoedsector is wereldwijd goed voor naar schatting 30 tot 40% van de energieconsumptie en uitstoot van CO2.” Inmiddels hebben ook financiële instellingen uit het buitenland zich bij GREEN aangesloten.

“Omdat wij veel jonge deelnemers hebben die pas over twintig of dertig jaar hun pensioen in zicht krijgen, beleggen we veel in langlopende hypotheken, waarvan de rente ook twintig of dertig jaar vaststaat”, legt Groot uit. "Zo lopen onze langlopende verplichtingen mooi gelijk op met onze inkomsten uit die langlopende hypotheken.”

Tot 2% extra rendement
En het rendement? “Daarbij nemen we als referentie altijd het rendement op veilige staatsobligaties. Je loopt bij het beleggen in woninghypotheken wel iets meer risico. Voor dat hogere risico wil je als belegger gecompenseerd worden en dus ook wat meer vergoed krijgen. Via deze woninghypotheken halen we 1,5 tot 2% extra rendement, dat is prima.”

Features

In portefeuille: dit doen VW, Tesla en Ferrari voor jouw pensioen

Features

In portefeuille: dit doet bier voor jouw pensioen

Features

In portefeuille: dit doet Big Tech voor jouw pensioen

Goed nieuws

"Klimaatrisico’s vastgoed in onze portefeuille beperkt"

Features

Belasting op vastgoedbeleggingen: wat doet dat met jouw pensioen?