Belasting op vastgoedbeleggingen: wat doet dat met jouw pensioen?

...

Na Prinsjesdag duikelden de aandelen van Nederlandse beursgenoteerde (winkel)vastgoedfondsbedrijven zoals Wereldhave en Vastned. Hoe komt dat? En wat betekent het voor jouw pensioengeld, dat ook deels in vastgoed zit? Wij leggen het uit.



Beursgenoteerde vastgoedbedrijven daalden kort na Prinsjesdag op de beurs 10 tot 20% in waarde, zo meldde onder meer het Financieele Dagblad. Oorzaak: beleggers in beursgenoteerde vastgoedbedrijven verkochten hun aandelen als reactie op het bericht dat deze bedrijven voortaan vennootschapsbelasting moeten gaan betalen.

Vooral Wereldhave, NSI en Vastned leverden in, partijen die veel beleggen in winkelcentra en kantoren in Nederland en daarbuiten. Voor hen gold tot voor kort een vrij milde belastingregel: als ze ál hun winst als dividend uitkeerden aan hun aandeelhouders, hoefden ze geen vennootschapsbelasting te betalen. Niet de vastgoedbedrijven kregen een aanslag, maar de aandeelhouders aan wie hun winst werd uitgekeerd: die betaalden daarover 15% dividendbelasting.

Goed voor de schatkist
Waarom komt het kabinet nu met deze aanpassing? Omdat staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën constateerde dat de fiscus in de praktijk veel dividendbelasting misloopt. Veel aandeelhouders in deze bedrijven zijn namelijk gevestigd in het buitenland en betalen in Nederland geen dividendbelasting, waardoor de schatkist veel geld misloopt. Daarom wil de fiscus de winst voortaan direct bij de bedrijven belasten.

Dankzij goede spreiding heel klein effect
Wat betekent die verandering voor grote beleggers zoals pensioenfondsen? Henk Groot, hoofd beleggingen bij Pensioenfonds Detailhandel, is er niet door verrast, en ook niet door de koersdaling die daarop volgde. “Dat hing al een tijdje boven de markt. We beleggen zo’n 4% van ons pensioenvermogen in vastgoed: 50% daarvan in beursgenoteerd wereldwijd vastgoed en 50% in niet-beursgenoteerde Nederlandse vastgoedfondsen.”

Daar zitten ook de genoemde Nederlandse vastgoedbedrijven bij. Groot: “Ja, ook die zitten in onze wereldwijd gespreide portefeuille. Maar doordat wij onze beleggingen zorgvuldig breed spreiden, zijn onze investeringen in deze Nederlandse vastgoedbedrijven heel beperkt – en daarmee ook de impact van zo’n koersdaling en zo’n belastingmaatregel.”

Aan overhaast uitstappen denkt Groot niet: “Zolang vastgoedfondsen als Wereldhave, NSI en Vastned onderdeel uitmaken van de benchmark (de FTSE Russell EPRA NAREIT benchmark, red.) blijven wij erin beleggen.”

Lees meer

Features

'Klimaatactieplan' legt de lat hoger
Ondergrondse schimmeldraden: natuurlijk materiaal met eindeloos veel mogelijkheden.

Features

Schimmels: veelbelovende groeimarkt voor plantaardig leer... en meer

Features

SFDR, WTF? Europees ‘keurmerk’ tegen greenwashing
Aan steenkool verbruikt elke inwoner van de VS in 80 jaar 119,3 ton, een kubus van 5,2 meter hoog; aan aardolie zelfs 236,8 ton.

Features

Visueel: zoveel fossiele energie verbruik jij in je leven
Voor beleggers zit de toekomst vooral in groene energie.

Features

Miljardenwinsten uit aardolie; 'groen’ groeit op lange termijn