'Klimaatactieplan' legt de lat hoger

...

Illustraties: Veerle van der Veer.

Beleggen staat voor Pensioenfonds Detailhandel steeds meer gelijk aan verantwoord beleggen. Met de focus op groener, socialer en duurzamer. Wat betreft het klimaat, doen we dat sinds kort volgens het ‘Klimaatactieplan’.De reden voor dit Klimaatactieplan? Dat is eenvoudig, vertelt Louise Kranenburg, Manager Verantwoord Beleggen: “Wij willen bijdragen aan het Klimaatakkoord van Parijs. Dat doen we door toe te werken naar een 100% reductie van de CO2-uitstoot van onze beleggingen in 2050. Omdat dit nog zo ver weg is, hebben we tussendoelen: -39% in 2025 en -60% in 2030. En ten tweede willen we als pensioenfonds de risico’s beperken die onze beleggingsportefeuille loopt door de energietransitie en klimaatverandering.”

...

...

Concrete doelen
In het Klimaatactieplan, eigenlijk een soort ‘spoorboekje’, vinden we meer concrete doelen. Zoals: de beleggingen in beursgenoteerde aandelen en obligaties moeten in 2030 ten minste 20% duurzaam zijn. Een ander doel: de portefeuille met bedrijfsleningen verder verduurzamen. “Concreet betekent dit dat we meer geld lenen aan bedrijven of sectoren die duurzaam werken, en minder aan de achterblijvers”, zegt Louise. In deze duurzame bedrijfsleningen heeft Pensioenfonds Detailhandel nu zo’n € 3 miljard belegd.

Bij het selecteren van alle beleggingen zijn vier duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s) leidend, vervolgt Louise: “Een daarvan is klimaatactie. In onze portefeuille van bedrijfsleningen vertalen we dat als volgt: we hebben de CO2-uitstoot in deze portefeuille met 69% verlaagd. Wat betreft de gehele leningenportefeuille, dus ook inclusief leningen aan landen, hebben we inmiddels 5% belegd in groene, duurzame obligatieleningen. Dan gaat het om geld voor projecten die aantoonbaar bijdragen aan het milieu.”

...

...

De meerderheid van stemmen bepaalt of een voorstel het wel of niet haalt


Beleggen met positieve impact
Daarnaast gaat Pensioenfonds Detailhandel ook direct investeren in verantwoorde beleggingen, vertelt Hoofd Beleggingen Henk Groot: “We zijn gestart met het beleggen van 1% van onze totale beleggingsportefeuille in wat we noemen ‘positieve impact investeringen’. Dat gaat om ongeveer € 300 miljoen, die we direct beleggen in leningen aan bedrijven en duurzame initiatieven. We werken hiervoor samen met drie uiteenlopende, gespecialiseerde impactfondsen die ieder € 100 miljoen voor ons beleggen: Polestar Capital geeft leningen aan bijvoorbeeld producenten die bakstenen en andere bouwmaterialen maken van gerecycled materiaal. Tikehau Capital aan het verduurzamen van Europese bedrijven. En Symbiotics verstrekt leningen aan ondernemingen in ontwikkelingslanden; bijvoorbeeld aan een bank in Mongolië die geld uitleent voor het gebruik van duurzame energie, energiezuinige producten en voor de aankoop van elektrische voertuigen.”

Mensenrechten en eerlijk werk
Zorg om het klimaat is een belangrijk onderwerp voor het beleggingsbeleid van Pensioenfonds Detailhandel, maar zeker niet het enige, benadrukt Henk: “Om verantwoord te kunnen beleggen, letten we bij de keuze van bedrijven ook op factoren als eerlijk werk en verantwoorde productie. Hoe staat het bijvoorbeeld met de arbeidsomstandigheden van werknemers? Krijgen ze een eerlijk loon? En wat betreft het beleggen in landen, denk aan staatsobligaties, kijken we bijvoorbeeld nadrukkelijk naar hoe men daar omgaat met de mensenrechten.”

Verkopen of in gesprek?
Grote aandeelhouders zoals pensioenfondsen kunnen bedrijven waarin ze beleggen, aanspreken op fout gedrag. Of met ze in gesprek gaan om ze duurzamer te laten werken. Maar ze kunnen de aandelen van die bedrijven ook verkopen. Louise: “Onze voorkeur gaat duidelijk uit naar het eerste. Als je ‘stemt met je voeten’, dus je aandelen verkoopt, raak je meteen al je invloed op zo’n bedrijf kwijt. We gaan met zulke partijen het liefst in gesprek, om te kijken of en hoe ze hun gedrag kunnen verbeteren. En we stemmen mee op aandeelhoudersvergaderingen. Vorig jaar hebben we met 482 ondernemingen in 39 landen gesproken over hun duurzaamheidsbeleid; dat zorgde in 242 gevallen tot aantoonbaar resultaat.” Waar ligt de spreekwoordelijke grens? “We verkopen onze beleggingen, of sluiten bedrijven uit, als we constateren dat er echt niets valt te veranderen en ze bijvoorbeeld een hoog klimaatrisico hebben.”

Lees meer

Ondergrondse schimmeldraden: natuurlijk materiaal met eindeloos veel mogelijkheden.

Features

Schimmels: veelbelovende groeimarkt voor plantaardig leer... en meer
Ouarzazate Solar Power Station in de Noordafrikaanse Drâa-Tafilalet regio in Marokko.

Features

Beleggen in zonne-energie: Afrika theoretisch het gunstigst

Features

SFDR, WTF? Europees ‘keurmerk’ tegen greenwashing
Aan steenkool verbruikt elke inwoner van de VS in 80 jaar 119,3 ton, een kubus van 5,2 meter hoog; aan aardolie zelfs 236,8 ton.

Features

Visueel: zoveel fossiele energie verbruik jij in je leven
Voor beleggers zit de toekomst vooral in groene energie.

Features

Miljardenwinsten uit aardolie; 'groen’ groeit op lange termijn
Vegan leer is een veelbelovend alternatief en is het vaak niet van echt te onderscheiden.

Features

Vegan leer: hoe duurzaam is het?