Visueel: zoveel fossiele energie verbruik jij in je leven

...

Aan steenkool verbruikt elke inwoner van de VS in 80 jaar 119,3 ton, een kubus van 5,2 meter hoog; aan aardolie zelfs 236,8 ton. Beeld: Visual Capitalist.

Weet jij hoeveel fossiele energie je verbruikt, per jaar en in je hele leven? De redactie van Visual Capitalist maakte het zichtbaar. En daar word je best stil van.De mensheid is verslaafd aan fossiele grondstoffen en brandstoffen. Overal kom je het tegen: van het gas voor je verwarming en de kolen voor je elektriciteit tot de benzine voor je auto en de kunstmest voor je voedsel.

Per persoon per dag lijkt de verbruikte hoeveelheid fossiele energie mee te vallen. Een paar liter benzine, een kuub gas wellicht… Dat verandert zodra je het uitrekent over een heel mensenleven, en die hoeveelheid zichtbaar maakt als een grote kubus.

Precies dat deden ze bij de redactie van Visual Capitalist. Op basis van data van de National Mining Association and BP’s Statistical Review of World Energy maakten ze een visualisatie van het gemiddelde fossiele verbruik per inwoner van de Verenigde Staten in een heel mensenleven (80 jaar). Dat leverde indrukwekkende cijfers en plaatjes op.

-       Aan steenkool verbruikt elke inwoner in 80 jaar 119,3 ton, een kubus van 5,2 meter hoog.

-       Aan aardolie verbruikt elke persoon 236,8 ton, een kubus op van 6,7 meter hoog aan brandstoffen, kunststoffen, weefsels en andere materialen.

-       Aan aardgas (zelfs in samengeperste toestand) verbruikt de gemiddelde inwoner een ‘kubus-wolk’ van maar liefst 12,6 meter hoog voor verwarming, industrieprocessen, energieopwekking en productie van bijvoorbeeld kunstmest.

...

Zoveel fossiele energie gebruikt elke gemiddelde mens in de Verenigde Staten in 80 levensjaren. Beeld: Visual Capitalist.

...

Zoveel fossiele energie gebruikt elke gemiddelde mens in de Verenigde Staten in 80 levensjaren. Beeld: Visual Capitalist.

En hernieuwbare energie?

Hernieuwbare energie moet zorgen dat die kubussen de komende jaren krimpen. In 2021 waren hernieuwbare energiebronnen en hydro-elektriciteit goed voor bijna 14% van het wereldwijde primaire energieverbruik. Fossiele brandstoffen olie, aardgas en steenkool vertegenwoordigden 82% (2020: 83%), kernenergie de resterende 4%.

De productie van hernieuwbare energie groeit intussen met 15% per jaar. Wind- en zonne-energie dekten in 2021 voor het eerst 10% van de wereldwijde elektriciteitsvraag. Zet die groei door, dan kunnen de kubussen van ons persoonlijke ‘fossiele’ verbruik hopelijk snel krimpen.

Kijk hier voor het volledige artikel en de visuals.

Voetnoot: om het volume te berekenen dat nodig is om de aardolieproducten en steenkoolblokjes te visualiseren (aardgascijfers waren al in volumeformaat), gebruikte de redactie van Visual Capitalist de dichtheden van bitumineuze steenkool in bulk (833 kg/m3) en aardolieproducten (800 kg/m3) samen met de gewichten van consumptie per hoofd van de bevolking in de VS.