In portefeuille: dit doet Big Tech voor jouw pensioen
Wist jij dat jouw pensioenvermogen voor 3,5% zit in Big Tech-bedrijven zoals Apple, Google, Facebook, Microsoft en Amazon? Na jaren van groei kregen deze grote spelers in 2022 voor het eerst flinke tegenwind op de beurs. Maar afgelopen kwartaal rapporteerde Meta juist een recordomzet en -winst. Wat doet dat met jouw pensioen?
De link is gekopieerd
Er is iets mis gegaan..
Ze worden liefkozend MAMAA genoemd: de vijf megagrote technologiebedrijven waar jij misschien wel elke dag mee te maken hebt. De M van Meta (moederbedrijf van Facebook, Instagram, WhatsApp en Threads), de A van Apple, de M van Microsoft, de A van Amazon en de A van Alphabet (moederbedrijf van Google en YouTube). Ze kenden de afgelopen jaren stuk voor stuk een snelle groei, leverden vorig jaar opeens flink in, en veren dit jaar weer flink terug.
De sterke positie van deze Big Tech-bedrijven - en daarmee hun aandelenkoersen - heeft alles te maken met de snelle digitalisering van onze wereld. De coronacrisis gaf nog een extra push: we gingen massaal thuiswerken en dus veel online vergaderen. Bovendien keken we meer YouTube-filmpjes en zaten we meer op Instagram, WhatsApp en TikTok.
Rollercoaster
In een toch al mager jaar op de aandelenmarkten (stijgende rente, oorlog in Oekraïne, hoge energieprijzen) daalden de koersen van tech-aandelen in 2022 sterk. Voornaamste oorzaak: door de sterke rentestijging dalen de groei- en winstverwachtingen voor de komende tijd. Daardoor worden de aandelen voor beleggers minder aantrekkelijker, en dus minder waard.
Neem Amazon: tien jaar geleden kocht je 1 aandeel Amazon voor 12 dollar, dat was begin dit jaar $ 170 waard, een koerswinst van 1300%. Half december 2022 was Amazon 45% gedaald, tot $ 92. Diezelfde koerstrend (zie kader verderop) zie je ook bij de andere vier MAMAA-aandelen: na gigantische stijgingen en koerswinsten over de afgelopen jaren was er in 2022 – voor het eerst – sprake van een forse daling van gemiddeld 42%. Hieronder zoomen we kort in op de vijf MAMAA-aandelen.
MAMAA in detail
Meta, het moederbedrijf van Facebook, leverde in 2022 maar liefst 64% in. Beleggers hebben vraagtekens bij de keuze van Meta om jaarlijks $ 20 miljard dollar te investeren in de ‘metaverse’, de virtuele wereld van de toekomst. Begin februari 2023 maakte het aandeel Meta echter plotseling zijn sterkste groei door in 10 jaar: binnen 1 dag steeg de beurswaarde met ruim 24% van ca. $ 400 naar $ 500 miljard. In het derde kwartaal van 2023 boekte het zelfs zijn grootste kwartaalomzet en -winst ooit.
Apple had in 2022 last van de sterke dollar, die Apple-producten voor consumenten buiten de VS duurder maakte, en van productievertragingen van de iPhone 14 Pro. Daarentegen groeide de omzet van Mac-pc’s en -laptops en uit diensten als Apple tv+, Apple Music, iCloud en Apple Pay.
Microsoft zag in 2022 vooral groei in zijn cloudtechnologie Azure en Teams. Ook versterkte Microsoft onlangs zijn positie in de gaming-markt, mede door de overname van Activision Blizzard (o.a. Call of Duty). Van de vijf MAMAA-aandelen bleef Microsoft samen met Apple daardoor het best overeind.
E-commerce gigant Amazon zag in 2022 de omzet met opnieuw 15% stijgen, maar maakt nog altijd nauwelijks winst. Het investeerde in groei en innovatie van het distributienetwerk met onder meer bezorgrobots (drones). Wel veel winst maakte Amazon met cloud computing.
Bij Alphabet tot slot, moederbedrijf van Google en YouTube, steeg in 2022 eveneens de omzet maar niet de winst. Ook YouTube voelt de concurrentie van TikTok, al heeft de videodienst op de Amerikaanse thuismarkt ook onder tieners nog altijd een sterke positie: bijna 20% van de jongeren daar zegt YouTube ‘bijna constant’ te gebruiken. Daarmee scoort YouTube hoger dan TikTok, Instagram of Snapchat.
Focus op duurzaamheid
De vijf techreuzen liggen vanwege hun enorme financiële power en hun machtsposities continu onder een vergrootglas. De buitenwereld kijkt kritisch naar kwesties als privacy, arbeidsomstandigheden, belastingontwijking, monopolieposities en last but not least duurzaamheid. Logisch, want alleen al door hun omvang zijn Big Techs grootverbruikers. Denk bijvoorbeeld aan al die grondstoffen die nodig zijn voor de productie van iPhones, de energie om de datacenters van Google te laten draaien en alle bestelbusjes die de pakketjes van Amazon naar de klant brengen.
Verantwoord en duurzaam gedrag
Big Tech neemt de handschoen op en zegt te streven naar verantwoord, duurzaam gedrag en minder uitstoot. Zo zegt Apple ervoor te willen zorgen dat in 2030 de hele bedrijfsvoering, productietoeleveringsketen en levenscyclus van producten CO2-neutraal is. Nu al draaien alle datacenters, winkels en kantoren van Apple voor 100% op groene stroom. Meta claimt ook zijn datacenters op groene stroom te laten draaien, veel minder koelwater te gebruiken en restwarmte te benutten. Google claimt alleen nog maar duurzame energie voor zijn datacenters te gebruiken en zelf inmiddels volledig klimaatneutraal te zijn en te investeren in processen om efficiënter te kunnen ondernemen. Amazon heeft toegezegd de komende jaren 100.000 elektrische bestelbussen in te zetten. Microsoft heeft zelfs beloofd om alle CO2 die het bedrijf sinds 1975 heeft uitgestoten te verwijderen, en investeert daarvoor ruim $ 1 miljard aan onderzoek naar nieuwe technologie.
Op lange termijn kansrijk
Zulke duurzaamheidsinvesteringen zijn nodig om het vertrouwen en het enthousiasme van beleggers te behouden. Ook sneden de Big Techs na de terugval in 2022 flink in hun personeelsbestand. Zo stuurden Facebook en Amazon ieder ruim tienduizend werknemers de laan uit, en kondigde Microsoft half januari aan eveneens tienduizend medewerkers te ontslaan.
De resultaten zijn ernaar: beleggen in Big Tech-bedrijven ziet er weer gezond uit. Bij voor- en tegenwind gaat de digitalisering immers gestaag door en social media zijn niet meer weg te denken.
“Pensioenfonds Detailhandel belegt ook in deze grote technologiebedrijven, op dit moment voor zo’n 3,5%. Dat zullen we in principe blijven doen omdat we ‘passief’ beleggen in gangbare indices, waardoor we onze beleggingsrisico’s goed spreiden, de kosten per deelnemer laag houden en op de lange termijn goede opbrengsten kunnen realiseren. De rendementen in deze 5 MAMAA-aandelen waren afgelopen jaar slecht, maar wij zitten er voor de lange termijn in. En vergeleken met bijvoorbeeld tien jaar geleden zijn de rendementen in deze beleggingen erg goed geweest.
“We kijken wel kritisch naar kwesties als arbeidsomstandigheden, belastingontwijking en duurzaamheid. We zullen ze hierop aanspreken als dat nodig mocht zijn; zo zijn we bij Amazon kritisch op de arbeidsomstandigheden, waar de laatste tijd veel over te doen was.”
HENK GROOT, PENSIOENFONDS DETAILHANDEL