Uitgelegd: het voordeel van jong starten met (pensioen)beleggen

...

Jong starten met (pensioen)beleggen werkt op een verrassende manier in je voordeel. Beeld: iStock.

Ben jij nog lang niet aan je pensioen toe? En vind je 't onzin dat je via je werkgever nú al geld opzij moet zetten voor later? Lees verder, dan ben je er blij mee!"Tijd in de markt is beter dan het timen van de markt", zei topbelegger Ken Fisher ooit. De oprichter van Fisher Investments doelde daarmee op het grote voordeel van langetermijnbeleggen. Want wie probeert om telkens op het juiste moment in- of uit te stappen, kan daarmee flinke winsten maken maar ook veel verliezen. Veel slimmer is het om rustig te blijven zitten en vooral steady vol te houden. Niet voor niks is buy and hold de tactiek van succesvolle beleggers zoals Warren Buffett en Jack Bogle. Er treedt dan namelijk een geheime groeiversneller in werking.

'Achtste wereldwonder'
Die groeiversneller heet ook wel samengestelde rente of 'rente over rente'. Een bijzonder fenomeen, dat Albert Einstein zelfs ooit 'het achtste wereldwonder' noemde. Deze geanimeerde grafiek van Sjoerd Tilmans toont het enorme voordeel van beginnen met vermogensopbouw op jonge leeftijd. Als je die kijkt, ontdek je vanzelf hoeveel van je totale opgebouwde vermogen tegen je pensioenleeftijd feitelijk te danken zijn aan die eerste jaren. (En waarom het zo slim is dat je nu al pensioen opbouwt.)

Rente over rente
Maar wat maakt rente over rente (of: rendement over rendement) nou zo'n magische groeiversneller? Dat zit zo: als jij € 1000 inlegt op een spaar- of beleggingsrekening, en je maakt daarop 10% rendement, krijg je na een jaar € 100 erbij. Nou komt de truc: als je die niet opneemt of uitgeeft, maar op je rekening laat staan, gaat ook die € 100 rendement opleveren. Over je totale saldo van € 1000 + € 100 = € 1100 krijg je na het tweede jaar dus geen € 100 maar € 110 rendement, een tientje extra. Laat je ook dát in de pot zitten, dan groeit dat eveneens vrolijk mee - en zo verder.

Tientje maakt groot verschil
Zo'n tientje lijkt peanuts maar maakt op de lange termijn een enorm verschil. Kijk nog maar 's goed naar de pie chart-animatie: dan zie je wat er gebeurt als je op je 20e begint met vermogensopbouw en elke maand $ 250 inlegt (uitgaande van een jaarlijks rendement van 8%).
Rond je 65e is dan ruim 50% van je totale opgebouwde waarde afkomstig uit geld dat je voor je dertigste hebt ingelegd. Met dank aan de lange looptijd. Als je 10 jaar later start, kun je dat verschil al niet of nauwelijks meer goedmaken. Zelfs niet als je je inleg zou verdubbelen.

Da's toch fijn om te weten. Zeker als je je aan het eind van de maand afvraagt waar die verplichte inhouding op je loonstrookje voor is...

Lees meer

Features

Duurzaam bouwen: woon jij straks in een huis van stro of bamboe?
Aan steenkool verbruikt elke inwoner van de VS in 80 jaar 119,3 ton, een kubus van 5,2 meter hoog; aan aardolie zelfs 236,8 ton.

Features

Visueel: zoveel fossiele energie verbruik jij in je leven

Features

Inspirerend: Misfits Market maakt fortuin met ‘buitenbeentjes’
Oodles and Pinches in Haarlem.

Features

Dit zijn ze: de 7 leukste verpakkingsvrije winkels