"Nederlands pensioenstelsel tweede beste ter wereld"

...

Beeld: iStock.

Wat betreft pensioenen blijft Nederland wereldwijd een van de koplopers: volgens adviesbureau Mercer heeft ons land na IJsland het beste pensioenstelsel van de hele wereld.De laatste twee jaar is IJsland wereldkampioen pensioenen, maar de drie jaar daarvoor was die eer voor Nederland weggelegd, aldus de onderzoekers van Mercer. In hun prestigieuze Global Pension Index, waarin ze jaarlijks de pensioenstelsels van meer dan veertig landen vergelijken, scoort Nederland de laatste twee jaar een tweede plek. Denemarken is derde.

Mercer kijkt bij die beoordeling naar drie criteria: de hoogte van de pensioenen, de betaalbaarheid van de pensioenen op de lange termijn en de kwaliteit van regelgeving & bestuur van de pensioenfondsen.

IJsland, Nederland en Denemarken krijgen van Mercer als enige drie de A-status voor de kwaliteit van hun pensioenstelsel. Grote landen als Amerika, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk scoren relatief matig tot slecht.

Goed informeren
Mercer doet ook voorstellen om dingen te veranderen nu steeds meer pensioenregelingen verschuiven van een vaste, toegezegde pensioenuitkering, naar een ‘beschikbare premieregeling’: hierbij weet je als deelnemer wel wat je aan pensioenpremie betaalt, maar niet hoe hoog je pensioen later is. Dat de hoogte van het uiteindelijke pensioen in het nieuwe pensioenstelsel directer wordt gekoppeld aan de resultaten op de financiële markten, zorgt voor onzekerheid, aldus Mercer. Het adviseert om pensioendeelnemers goed te informeren, zodat zij waar nodig de juiste financiële beslissingen kunnen nemen. En zo het maximale rendement uit hun pensioenpotje halen. 

Lees meer

Te mooi om waar te zijn? We zijn écht op weg naar 'net zero'.

Goed nieuws

"Door verantwoord beleggen versneld naar nul CO2-uitstoot"

Goed nieuws

Nuven: recyclesneaker met zool van luchtballonnen
Victor Rybkin: "Pre-loved gaat niet alleen over tweedehandsmode en het uitbreiden van ons assortiment. Het is ook een stap in de richting van een circulaire toekomst."

Goed nieuws

H&M start verkoop ‘pre-loved’ kleding in Duitse webshop
Omdat mensen er in alle groottes en maten zijn!

Goed nieuws

Etalage-inclusiviteit