H&M trekt zich terug uit Myanmar
Foto: Shutterstock.
Modeketen H&M gaat zich geleidelijk terugtrekken uit Myanmar. Dat meldde het bedrijf afgelopen week aan persbureau Reuters.
De link is gekopieerd
Er is iets mis gegaan..
Het besluit volgt op 156 meldingen van uitbuiting van fabrieksarbeiders tussen begin 2022 en 2023 door de Britse mensenrechtenorganisatie Business & Human Rights Resource Center. In de meeste gevallen ging het om te lage lonen, oneerlijk ontslag en gedwongen overuren. H&M gaf vorige week aan twintig gevallen serieus te onderzoeken, meldde onder meer RetailTrends.
Nu kondigt H&M bij persbureau Reuters aan te vertrekken uit het land. "Na zorgvuldige overweging hebben we nu de beslissing genomen om onze activiteiten in Myanmar geleidelijk stop te zetten.” H&M's keuze volgt op een besluit van Zara's moederbedrijf Inditex, dat eind juni al 'een geleidelijke exit' aankondigde uit Myanmar; ook na aantijgingen van mensenrechtenorganisaties.
Het besluit van H&M past bij het duurzaamheidsbeleid dat het bedrijf sinds 2015 voert, waarin het beter dan voorheen let op goede werkomstandigheden en faire beloning voor producenten. "Om leverancier te worden van H&M moet je als bedrijf ons Sustainable Commitment ondertekenen, met daarin allerlei eisen voor wat betreft milieu en arbeidsomstandigheden", onthulde duurzaamheidsmanager Annet Feenstra van H&M Nederland eerder in een interview met Jij&Wij Online. Dat geldt ook voor onderaannemers. "Wil een leverancier iets uitbesteden, bijvoorbeeld borduurwerk, dan moeten ook die onderaannemers daaraan voldoen – dat controleren we ook.”