“In deze boekwinkel heb je alle vrijheid. Niks is hier te gek"

...

Jessica: "Klanten komen hier graag, omdat het zo huiselijk is." Foto: Lize Kraan.

Lezen was altijd al een hobby van Jessica Verhoef (43). Ze is boekverkoper, kinderboekeninkoper én etaleur bij Jansen & De Feijter in Velp. Haar fantasie kent geen grenzen. Dat zie je ook terug in de winkel!“Wat leuk is aan Jansen & De Feijter: je hebt hier alle vrijheid, niks is te gek. Zo heb ik vanochtend, omdat het de thrillerweken zijn, voor de winkel, met oranje stoepkrijt, een plaats delict gecreëerd door het lichaam van een collega, die op de stoep is gaan liggen, af te tekenen op de grond. Daardoor lijkt het alsof je de eerste bladzijde van een misdaadboek binnenloopt. Een plek waar zojuist iemand is neergeschoten en de forensisch rechercheurs sporenonderzoek hebben gedaan, in wat later nationale bekendheid zou vergaren als de Velper boekhandelmoord. Iedere twee weken proberen we de winkel een ander thema te geven. Meest spectaculair tot nu was de Kinderboekenweek met als thema Gi-ga-groen. Het werd heel erg groen, want samen met de boswachter van Natuurmonumenten hebben we in de winkel een klein bos aangelegd.”

“Vanochtend heb ik voor de winkel een ‘plaats delict’ gecreëerd; het zijn de thrillerweken”


Jessica Verhoef, Jansen & De Feijter

Rabarber-aardbeientaart
“Klanten komen hier graag, omdat het zo huiselijk is en je vrij bent in je doen en laten. Vooral veel oudere buurtbewoners beschouwen Jansen & De Feijter als hun tweede huiskamer. Er is een klant die iedere dag een kop thee komt drinken. Maar er komen ook veel ouders met hun kinderen. Het is hier ideaal voor ze, want we hebben een ruime kinderboekenhoek waar je kunt voorlezen. In de zitkamer staan fauteuils en een klassieke bank. Er is zelfs een tuin en achterin de zaak is het petit café, open van woensdag tot en met vrijdag en volledig door vrijwilligers gerund. Zij schenken verse filterkoffie en bakken taart. Vandaag? Rabarber-aardbeientaart.”

Zin van het leven
“Ik ben eigenlijk een beetje blijven hangen in het boekenvak. Voordat ik bij Jansen & De Feijter begon was ik 15 jaar werkzaam bij Bruna in Arnhem. En daarvoor heb ik heel kort in de zorg gewerkt. Dat bleek het niet te zijn, omdat ik mijn creativiteit én mijn liefde voor boeken niet kwijt kon. Nu mag ik zelfs advies uitbrengen over de boeken waar ik enthousiast over ben. Dat blijft onverkort leuk om te doen. Zo geven wij met gele memo’s op de buikbandjes aan waarom een boek aan te raden is. Mijn favorieten zijn het Achtste leven van Nino Haratischwili, de Lincoln Highway van Amor Towels en De Grote Cirkel van Maggie Shipstead. Momenteel lees ik Het lied van de ooievaar en dromedaris, van Anjet Daanje. Ook geweldig. Marcel van Roosmalen was hier donderdag om voor te lezen uit zijn boek Totaal. Hij komt uit Arnhem. Dat maakt het extra leuk. In het filosofencafé praten we hier een keer per maand over de zin van het leven. Vaak zijn dat heel interessante gesprekken.”

WEETJES:

• Boekhandel Jansen & De Feijter bestaat uit twee winkels (een in Arnhem en een in Velp). Dit jaar viert de zaak het 25-jarig bestaan.

• De winkel heeft vijf vaste medewerkers die na hun werk vaak nog persoonlijk boeken afleveren bij klanten, meestal ouderen uit de buurt die het lastig vinden om naar de boekhandel te komen.

• Jessica Verhoef heeft in de zorg gewerkt en ook daar pensioen opgebouwd. Dit bedrag zou ze kunnen laten overschrijven naar Pensioenfonds Detailhandel, zodat ze straks alles op een plek heeft staan. Dat heet waardeoverdracht.

Lees meer

Timo: "Ik had altijd al affiniteit met mode."

Retail Helden

“Wij zijn een mannenmodezaak maar er komen ook veel vrouwen”
Masha: "Dat ik me zo heb kunnen ontwikkelen, vind ik het leukst aan mijn werk."

Retail Helden

“Mooie momenten delen is voor mij het belangrijkste wat er is”
Saud: "Het contact met klanten van allerlei leeftijden, afkomst en werkgebieden, vind ik het leukst aan mijn werk."

Retail Helden

“Somalië voelt voor mij nog altijd als thuis”
Nelske: "Ga vooral iets doen wat je leuk vindt en waar je aandacht voor hebt. De rest volgt dan vanzelf."

Retail Helden

“Toen ik dit pandje zag, wist ik: dit wordt mijn winkel!"
Julia: "Sommige klanten voelen zich bijvoorbeeld de ene dag mannelijk en de andere dag niet. Daar kan ik me eigenlijk wel in vinden."

Retail Helden

“Ik zie mezelf als vrouw, maar wel met een masculiene kant”