Nú moet het gaan gebeuren. Na 17 jaar research en finetunen weet PlantLab precies wat er nodig is om super efficiënt gezonde groenten en kruiden te verbouwen. In een afgesloten laboratorium, zonder pesticides, met 95% minder water en op 99% minder land. Indoor farming en vertical farming zijn de toverwoorden: een verticale kwekerij op een oppervlak van twee voetbalvelden kan een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van twee ons groente voorzien. De eer is nu aan de recent toegetreden directeur Eelco Ockers om naast de gewassen ook de organisatie te laten groeien en bloeien.
Wat is het plan? Hoe gaat PlantLab – zoals jullie missie beschrijft – helpen om de wereld te voeden?
“We gaan we heel snel veel meer indoor farms bouwen waarmee we onder andere tomaten, komkommers, basilicum en munt kunnen verbouwen. Hoeveel ga ik niet zeggen, maar veel. We hebben er nu drie. De eerste staat in Amsterdam, in het voormalig hoofdkantoor van IBM vlak langs de A10; dat is de grootste. Daarnaast hebben we er een in Indianapolis in Amerika en eentje in Nassau op de Bahama’s. Nu nog gemiddeld zo’n vijfduizend tot tienduizend vierkante meter groot. Maar wat ons betreft worden ze nóg groter.”
Jullie hebben € 120 miljoen in kas; wie zijn de investeerders?
“Dat zijn partijen met een langetermijnvisie, waaronder De Hoge Dennen – de investeringsmaatschappij van de Kruidvatfamilie De Rijcke. Dat is voor ons heel plezierig. We voelen niet de druk van een snelle exit.”
“Hoe kunnen we de komende decennia genoeg gezond voedsel verbouwen? Bedrijven zoals PlantLab zetten concrete stappen. Uit dit verhaal blijkt ook dat investeerders met een langetermijnhorizon cruciaal zijn: het geld achter zulke innovaties moet geduldig zijn.”
Henk Groot, Pensioenfonds Detailhandel