“Pindakaas op het voetstuk dat het verdient”

...

Michiel: "Het begon allemaal aan mijn keukentafel, de pindakaas stond op een gegeven moment tot aan mijn bed en kostte mijn relatie. Maar ik heb nu wel een heel mooie pindakaaswinkel!" Fotograaf: Maurits Giesen.

Michiel Vos van De Pindakaaswinkel is gek… op pindakaas! Hij maakt die zelf, in allerlei varianten, en verkoopt die met succes via inmiddels 800 adressen in Nederland. Een smeuïg verhaal.



Waar komt jouw pindakaas-fetisj vandaan?
“Van oorsprong ben ik een boerenjongen. Hard werken op het land, en dan brood met pindakaas. Ik experimenteerde al langer met verschillende smaken. Ik smolt karamel of sloeg het stuk met een hamer – die splinters bleken scherp als glas! Zo heb ik al heel wat smaakvariaties gemaakt.”

Dilemma: nooit meer pindakaas op brood, of altijd?
“Altijd!”

Je kunt er naar het schijnt zelfs kauwgom mee uit kleren halen…
“Ja, en ik heb wel eens gehoord dat het ook goed werkt als shampoo. Maar sorry, hoe gek ik ook ben op pindakaas, ik ga me er niet mee insmeren.”

Wanneer wist je: ik start een pindakaaswinkel?
“Toen ik me realiseerde dat mijn lange smalle woning aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam heel geschikt was voor een winkeltje-aan-huis. Opeens zag ik het voor me: een winkeltje met alleen maar pindakaas, in allerlei unieke smaken. Dat is gelukt. En ik woon er nog steeds zelf.”

OVER DE PINDAKAASWINKEL

Verkoopkanalen: Winkels, bakkerijen en delicatessenzaken, wederverkopers en online.

Vestigingen: 12, aantal wisselt door shop-in-shop en pop-up stores.

Medewerkers: 15

...

Michiel: "Ik experimenteerde al langer met verschillende smaken. Ik smolt karamel of sloeg het stuk met een hamer – die splinters bleken scherp als glas!" Fotograaf: Maurits Giesen.

...

Michiel: "Ik experimenteerde al langer met verschillende smaken. Ik smolt karamel of sloeg het stuk met een hamer – die splinters bleken scherp als glas!" Fotograaf: Maurits Giesen.

Jij durft: schaarse woonmeters in hartje Amsterdam opgeven?
“Ja, inderdaad. Ik vind het gewoon te leuk. Ik geniet hier elke dag, het lééft. Het begon allemaal aan mijn keukentafel, de pindakaas stond op een gegeven moment tot aan mijn bed en kostte mijn relatie. Maar ik heb nu wel een heel mooie pindakaaswinkel!”

Michiel laat een paar toeristen binnen om te schuilen voor de regen. Slim: eenmaal binnen willen ze ook wat kopen.

“Tja, dit is dus typisch. Als ik hier thuis achter de winkel aan het werk ben, en ik zie door de etalage mensen buiten staan in de regen, dan móet ik gewoon even open doen. Dat leidt soms wel af, maar ik vind het ook nog steeds mooi om zo dicht op het vuur te zitten.”

Wat heb je ze verkocht?
“Vier minipotjes pindakaas van twee porties elk. Leuk om te proberen.”

...

Michiel: "Ik zou graag de hele pindakaasketen zelf regelen – van de teelt tot op de boterham." Fotograaf: Maurits Giesen.

...

Michiel: "Ik zou graag de hele pindakaasketen zelf regelen – van de teelt tot op de boterham." Fotograaf: Maurits Giesen.

Je verkoopt ook merch: zwarte PINDABAAS-truien. Wie lopen daarmee? 
“Nou, dat wisten wij vooraf niet, maar in de Indonesische gemeenschap noemen veel mensen elkaar onderling ‘pindabaas’. Daar sloeg die trui enorm aan. Voor ons is het een leuke manier om onze boodschap te verspreiden. Onze missie is: pindakaas op het voetstuk zetten dat het verdient.”

Hoeveel verkooppunten heb je nu?
“We hebben 12 eigen winkels en zijn op 800 plekken in-shop te koop. We focussen vooral op dat laatste: het uitbreiden van het aantal verkooppunten in andere winkels.”

Wat is jullie strategie? Laatst zag ik zelfs een schap met jullie potten in een vintage-winkel!
“Eerlijk? Zo’n adres zouden we uit onszelf niet snel benaderen. Maar we geloven enorm in de kracht van verhalen vertellen. Dus als een winkeleigenaar enorm fan is van ons product en ons graag verkoopt, zijn we daar enorm blij mee.”

“Ik heb één grote droom. Maar daarvoor is zelfs ‘n miljoen niet genoeg”


Michiel Vos, De Pindakaaswinkel

Waar wil jij je broodbeleg wel méér aansmeren?
“Bij bedrijfskantines en hotels. Die lopen nu nog achter als het gaat om lekkere pindakaas. Je krijgt daar ofwel kleine plastic cupjes, of grote potten waar iedereen met zijn mes in hengelt – brrr!”

Hoe ga jij die markt veroveren?
“Met een dispenser waarbij je onze pindakaas heel precies kunt doseren, dat duurzaam is en er goed uit ziet. Dat was een hele toer om te ontwikkelen maar is gelukt: we hebben ‘m zonet gepresenteerd. Nu moeten we zorgen dat mensen ‘m te zien krijgen.”

Jullie waren laatst op tv bij Dragon’s Den. Hoe is dat afgelopen?
“We zijn daar wel in contact gekomen met investeerders, maar hebben er toch vanaf gezien. We zijn vrije jongens, liggen bewust niet in de supermarkt omwille van onze kwaliteit en manier van werken. Daarom zijn we extra blij met alle winkeleigenaren die onze producten willen helpen verkopen. Dan moet je flexibel zijn.”

OVER MICHIEL VOS

Geboren: 1983, Noordoostpolder

Woont in: Amsterdam

Favoriete dier: Schaap

Tweede favo broodbeleg: “Honing! Echt een prachtig product; ik heb vroeger zelfs een eigen bijenvolk gehad. Een theelepeltje honing is als een medicijn.”

...

Michiel: "Ik ga de wereld veroveren met een dispenser waarbij je onze pindakaas heel precies kunt doseren, dat duurzaam is en er goed uit ziet." Fotograaf: Maurits Giesen.

...

Michiel: "Ik ga de wereld veroveren met een dispenser waarbij je onze pindakaas heel precies kunt doseren, dat duurzaam is en er goed uit ziet." Fotograaf: Maurits Giesen.

Wat zou je doen met een miljoen?
“Ik heb één grote droom, maar daarvoor is zelfs ‘n miljoen niet genoeg. Ik zou graag de hele pindakaasketen zelf regelen – van de teelt tot op de boterham. Om zo de allerlekkerste en meest verantwoorde pindakaas te kunnen maken.”

En hoe beleg jij je boterham als je ooit stopt met werken?
“Ha, ik moet je bekennen dat ik financieel alles heb ingezet op mijn zaak. Wat die gaat opleveren, bepaalt mijn oude dag!”

Lees meer

Caroline Poot, Jeans Centre.

Aanjagers

"Ons motto is: Alles duurzaam. Zo niet, leg uit!"
Bob Hendrikx: "Dankzij onze Loop Living Cocoon voed je de aarde met je eigen voedingsstoffen, en zo word je een bron voor nieuw leven."

Aanjagers

“Ook ná je dood bijdragen aan een beter milieu”
Wouter Staal, gefotografeerd in vrolijker tijden: "De economische situatie helpt niet om daghoreca zoals die van ons op de been te houden."

Aanjagers

"YB gooit roer om, om méér impact te maken"

Aanjagers

"Met elke tas wil ik minstens 35 wegwerptassen voorkomen"
Nelleke Wegdam, New Optimist: "Met statiegeld kunnen we de loop sluiten en kleding hoogwaardig recyclen."

Aanjagers

"Het is tijd voor statiegeld op alle kleding"