"Door die klap weet ik: er is méér dan alleen werken"

...

Ralph: "Vijf jaar geleden had ik denk ik iets anders gezegd, maar ik ben er wel achter gekomen dat er meer is dan alleen werken." Fotografie: Tim Buiting.

Ralf Blaauwgeers (37) was eerder bakker. Na een zwaar auto-ongeluk gooide hij het roer om. Nu werkt hij voor platenzaak 'Vinylparadijs' in Geesteren. Wat is zijn top 40-lijst voor de toekomst?Waar droom je van en wat wil je absoluut bereiken voor je pensioen?
"Dat mijn kinderen goed terechtkomen. Vijf jaar geleden had ik denk ik iets anders gezegd, maar ik ben er wel achter gekomen dat er meer is dan alleen werken. Ik heb in de bakkerij altijd heel veel uren gemaakt, maar mijn ongeluk heeft me een andere kijk op het leven gegeven. Ik ging altijd maar door en door. Nu werk ik minder en is er meer tijd voor mijn naasten."

Wat wilde je worden als kind?

"Bakker. Dat zat er al heel jong in. Hoe dat komt, weet ik niet."

Wat vind je het leukst aan je werk?
"Muziek. Dat is altijd een passie van mij geweest. Zelf muziek maken kan ik niet, maar ernaar luisteren vind ik geweldig. Ik ben echt een muziekfreak."

Wat vind je een belangrijke eigenschap van jezelf?
"Mijn kalmte. Ik ben niet zo snel oververhit of in paniek."

Wat is je passie?
"Dat is, naast muziek, bakken. Ik doe dat nu niet zoveel meer, maar een paar keer per jaar help ik mijn oude werkgever. Ik vind het nog altijd erg leuk."

Is er iets wat jou plotseling uit je humeur kan halen?
"Slechte muziek. Ik heb bijvoorbeeld niets met house. Als ik dat te lang hoor, word ik daar niet vrolijk van. Hetzelfde geldt voor Mariah Carey: daar kan ik ook niet zo goed tegen."

"Mijn ongeluk heeft me een andere kijk op het leven gegeven"


Ralf Blaauwgeers, Vinylparadijs

Wat is je favoriete winkel?
"Eerlijk gezegd is Vinylparadijs nog steeds favoriet. Voordat ik hier werkte, was ik vaste klant. Elke twee weken kwam ik al hier om mijn collectie uit te breiden. De gastvrijheid, altijd even een kopje koffie, een praatje, en dat in combinatie met het ruime aanbod wat ze hier hebben... Super."

Je favoriete gerecht?
"Of het nu stamppot, andijvie, boerenkool of zuurkool is, Hollandse pot vind ik het allerlekkerst."

Wat is voor jou het toppunt van geluk?
"Mijn gezin staat verreweg op nummer één. Dat is voor mij echt rijkdom."

...

Ralph: "Ik ging altijd maar door en door. Nu werk ik minder en is er meer tijd voor mijn naasten." Fotografie: Tim Buiting.

...

Ralph: "Ik ging altijd maar door en door. Nu werk ik minder en is er meer tijd voor mijn naasten." Fotografie: Tim Buiting.

Hoe wil je worden herinnerd?
"Als een aardige, spontane vent."

Welke muziek doet je het meest?
"Queen is dé band voor mij. Maar ook muziek uit de jaren zestig, en dan heb ik het over Small Faces of The Pretty Things, luister ik veel. Verder heb ik stiekem een zwak voor Franse muziek, ook al versta ik er geen woord van."

Heb je ergens spijt van?
"Dat ik niet meer uit mijn tienerjaren heb gehaald. Ik ging al jong aan het werk in de bakkerij, van maandag- tot zaterdagochtend. Vervolgens lag ik de hele zaterdag op bed. Op vrijdagavond ging ik niet uit, ook ging niet naar verjaardagen. Het sociale leven heb ik toen wel een beetje gemist, terwijl je het er in die jaren juíst van moet nemen. Daar heb ik wel spijt van."

Hoe ziet je ideale pensioen eruit?
"Gezondheid, dat vind ik het allerbelangrijkst. Naast familie en vrienden om me heen, waarmee ik leuke dingen kan doen. Af en toe eens een weekje op vakantie, en tussendoor onder de mensen zijn. Misschien ook in de vorm van vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een sportvereniging."

Op welke leeftijd zou je met pensioen willen?
"Zolang ik goed en gezond ben, wil ik blijven werken. Al is dat tot mijn zeventigste. Het liefst werk ik zo lang mogelijk."

Wil je gedeeltelijk of volledig met pensioen?
"Gedeeltelijk. Ik vind het belangrijk om bezig te blijven en een doel te hebben."

Lees meer

Edwin: "We zijn bij nul begonnen en inmiddels is ons klantenbestand enorm gegroeid - een hele prestatie."

Jij& Pensioen

“We zeiden tegen elkaar: hier zouden we wel kunnen wonen”
Han Sienema: "De vrijheid die ik hier heb, plus het contact met de klanten vind ik het fijnst aan mijn werk."

Jij& Pensioen

"Ik zie mijzelf niet oud worden in Nederland"
Lynn Uitvlugt: "Het is misschien cliché, maar mijn werk als schoenmaker is echt mijn passie."

Jij& Pensioen

"Mijn droom? De zaak overnemen als de eigenaar met pensioen gaat"
Alvin den Otter: "Ik houd van werken. Sterker nog, ik kom nooit aan mijn vakantiedagen toe."

Jij& Pensioen

"Wie weet zet ik op mijn zestigste nog wel iets nieuws op"