Fantastisch Fries: de 7 'moaiste' adresjes in Leeuwarden

...

Dooie Mus van designlabel Van Tjalle en Jasper, één van de producten in conceptstore NØRD. Foto: Dooie Mus van Van Tjalle en Jasper.

In het bruisende hart van Leeuwarden kun je heerlijk shoppen. Slenterend langs de grachten en terrasjes in het centrum proef je de relaxte Friese sfeer. En vind je verrassend leuke winkeltjes. Kijk maar!1. KLUP DE DAG 

Of je nu komt voor een paar fancy sneakers, die leuke spijkerbroek of een opvallende accessoire: bij Klup De Dag ben je aan het juiste adres. Hier verkopen ze allerlei bekende merken, van Levi’s en Stieglitz tot Olaf Hussein en Mizuno. In een heerlijk relaxte sfeer – een aanrader!
Nieuwestad 53 

...

Foto: KLUP DE DAG.

...

Foto: KLUP DE DAG.

2. VANWINI

Ooit gestart als webshop is Vanwini nu één van de top winkeltjes in de Friese hoofdstad. Hier vind je pareltjes voor je interieur - waaronder veel in Scandinavische stijl - die je niet snel ergens anders treft.
Schrans 81

...

Foto: VANWINI.

...

Foto: VANWINI.

3. NØRD 

In de inspirerende conceptstore NØRD vind je naast bekende grote merken ook werk van jonge designtalenten. Van prachtig speelgoed tot de mooiste serviezen, boeken en duurzame verzorgingsproducten. Zelfs in de hoek met bijzondere planten weten ze je altijd te verrassen. 
Sint Jacobsstraat 10

...

Foto: NØRD.

...

Foto: NØRD.

4. House of Taste

In de gekoelde vitrine van deze Leeuwarder delicatessenzaak liggen heerlijke lokale lekkernijen. Zoals typisch Friese droge worst, een Roodbonter Pittig kaas (of -salade) en een Kâld Kletske Ljocht, een zomers blondbier uit de regio. 
Kleine Kerkstraat 36

...

...

5. Tutte Belle

Zoek je iets leuks voor je kids, of voor je favoriete neefje of nichtje? Bij Tutte Belle vind je altijd iets bijzonders. Van Oilily en Ammehoela tot Molo. Van schoenen en
Bootstock-cowboylaarsjes tot accessoires, tasjes en sieraden. So cute! 
Kleine Kerkstraat 16

...

Foto: Tutte Belle.

...

Foto: Tutte Belle.

6. 38 Dresses and a Suit

Tip van local Simon: “Ook al hebben ze hier voornamelijk damesmode, toch is ook dit een dikke aanrader. Wanneer je hier ook langsloopt, je ontdekt er altijd iets bijzonders. Dus kom je shoppen in Leeuwarden, dan wil je deze niet missen!”
Bagijnestraat 64

...

Foto: Tante Betsy Dress.

...

Foto: Tante Betsy Dress.

Simon van der Woude is geboren en getogen in Leeuwarden. Ook heeft hij een eigen winkeltje in Leeuwarden: Mooi Skeef. Hier verkoopt hij souvenirs, cadeaus en prints. Daarnaast organiseert hij fototours: een rondleiding en fotoworkshop in één.

Tips van de local: Simon van der Woude

7. Panta Rei

Simon: “Een gaaf antiekwinkeltje en een begrip in de stad is voor mij Panta Rei, te vinden op de Tuinen nummer 13. Het ligt wat uit de route van de grote winkelstraat, maar geloof me: absoluut de moeite waard om te bezoeken. Vergeet daarnaast niet de diverse creatieve ateliers en winkeltjes in de Blokhuispoort. Dit is de oude gevangenis van Leeuwarden, waar verschillende bedrijven, naast de bibliotheek en twee restaurants, inmiddels hun plek hebben gevonden.”
Tuinen 13

...

Foto: iStock.

...

Foto: iStock.

Lees meer

Lynn Uitvlugt: "Het is misschien cliché, maar mijn werk als schoenmaker is echt mijn passie."

Jij& Pensioen

"Mijn droom? De zaak overnemen als de eigenaar met pensioen gaat"
Han Sienema: "De vrijheid die ik hier heb, plus het contact met de klanten vind ik het fijnst aan mijn werk."

Jij& Pensioen

"Ik zie mijzelf niet oud worden in Nederland"

Retail Helden

"Hier hoef je niks te kopen en zie je er nét zo leuk uit"

Retail Helden

"Mijn liefde voor jeans is bijna net zo groot als die voor sneakers"

Retail Helden

"Eerst werkte ik voor oud Rabo-topman Herman Wijffels, nu speld ik zijn broek af"