Maastricht: 7 x hard core shoppen met een zachte g

...

Maastricht is mooi. Met die haast voelbare geschiedenis bij elke nieuw straatje rond de Merret, de markt, het centrale plein van de stad. Van winkel naar winkel hobbelend over de kasseien verovert het bourgondische karakter van de stad al snel al je zintuigen. Mestreech, iech haw vaan diech.1. Boekhandel Dominicanen
Als er íets is dat je tijdens je bezoek aan Maastricht niet kunt missen, dan is het wel deze boekhandel in de eeuwenoude Dominicanenkerk. Of je nu een boekenwurm bent of niet: dit is een must see. Je vindt er trouwens niet alleen boeken. De eerste verdieping is omgetoverd tot muzieketage, met CD’s, DVD’s en vinyl. Laat je verwonderen in deze prachtige boekwinkel, die niet voor niets bekendstaat als één van de mooiste boekhandels ter wereld.
Dominicanerkerkstraat 1

...

...

2. Festen
Gevoel staat bij Festen centraal. Hier wordt alleen verkocht waar ze bij Festen blij van worden. Een vaste collectie vind je er dus niet. Sterker nog, grote kans dat jij elke keer als je hier een voet over de drempel zet, iets anders aantreft. Van cadeautjes tot sieraden en van tassen tot interieur: bij Festen moet je je vooral lekker laten verrassen.
Minckelersstraat 1A 

...

...

3. Blanche Dael
Bij deze oudste ambachtelijke koffiebranderij en theepakkerij van Limburg - sinds 1878! - kom je aan smaken en geuren niets tekort. Van de klassieke inrichting zou je zelfs een beetje nostalgisch kunnen worden. Wil je je gasten de lekkerste koffie of thee aanbieden of ben je op zoek naar een bijzonder cadeautje, dan ben je hier aan het juiste adres. De doppinda’s in de winkel zijn overigens erg geliefd in de omgeving. Just saying.
Wolfstraat 28

...

...

4. Bizarre
Het woordje ‘doorsnee’ komt niet in het woordenboek van Bizarre voor. Toen de winkel net bestond, vond je er vooral partykleding, maar het assortiment bestaat inmiddels ook uit punk, gothic streetwear en cyber, plus allerlei New Rock schoenen en laarzen. Ook kleding van labels als Bizonder en Paulien Berklaar zijn vertegenwoordigd, net als het eigen label Bizarre. Een deel van de kleding kan ook op maat gemaakt worden, waaronder korsetten. Accessoires als ringen, tassen en zonnebrillen zijn hier trouwens ook volop te scoren.
Rechtstraat 44

TIPS VAN EEN LOCAL: SARAH VEENHOF

Sarah (33) woont samen met haar man Max en hun zoon van drieënhalf in Maastricht, en runt haar eigen creatieve communicatiebureau. Ze is geboren en opgegroeid in de stad, maar heeft tussendoor 5 jaar in Amsterdam gewoond. Dat had ze naar eigen zeggen ook nodig om Maastricht weer opnieuw te kunnen ontdekken. Ze houdt van de architectuur in de binnenstad, maar ook van de fantastische natuur. Een niet te missen plek is volgens haar de Sint Pietersberg en de daarbij gelegen ENCI-Groeve, waar de omgeving rustgevend en bijzonder veelzijdig is.

...

...

5. Chocolaterie Boulanger
Wie is er níet gek op chocola?! Deze winkel is wat ons betreft pure happiness. Aan chocolade geen gebrek, en dit is ook nog eens gemaakt van eerlijke en duurzame grondstoffen. Verwen jezelf of je omgeving met heerlijke pralines gevuld met verse room - room is hier de specialiteit - of ga voor truffels of chocolade-kunstwerken.
Spilstraat 23

...

...

6. WEN
Tip van local Sarah: “Bij WEN shop je als vrouw de mooiste duurzame merken en krijg je ook nog eens persoonlijk advies cadeau. Een fijn en bescheiden boetiekje in Wyck, een lekker bruisend stukje Maastricht. Merken als Designer’s Remix zijn echt mijn favoriet en vaak perfect te combineren met wat ik al in mijn kast heb hangen. Aanrader!”
Rechtstraat 48

...

...

7. Le Salonard
“Hier ga ik altijd langs als ik zin heb in een lekkere borrelplank”, tipt local Sarah. “In Maastricht is het nu eenmaal zo dat je je bezoek overdag trakteert op een stuk vlaai bij de koffie en rond borreltijd wat hapjes serveert. Dat is met de paplepel ingegoten. Bij Le Salonard haal ik dan wat lekkere kaasjes, en als ik echt wil uitpakken een fles bubbels uit de buurt, zoals de Brut van Sint Pieter. Heerlijk!”
Maastrichter Heidenstraat 2A

...

...

Lees meer

Goed nieuws

Student Tio haalt € 150.000 op voor online sneakercommunity

Goed nieuws

Verrassend: Primark introduceert 'circulaire collectie'

Goed nieuws

Pop-up store 'Vleesch Centraal' op Rotterdam CS