"Eerst werkte ik voor oud Rabo-topman Herman Wijffels, nu speld ik zijn broek af"

...

Fotografie: Lize Kraan.

“Reclames doen wij praktisch niet aan”, zegt Erik Toenhake, eigenaar van het duurzame pakkenmerk Aarden uit Arnhem. Vorig jaar introduceerde hij het eerste vegan kostuum van Nederland. “Wij moeten het vooral hebben van een jongere generatie.”



Toenhake kampt met een beginnende verkoudheid, maar tijd om het rustig aan te doen is er niet. De lente is begonnen en het trouwseizoen komt in volle bloei. Uit heel Nederland maken klanten een afspraak om af te reizen naar het Modekwartier in Arnhem. Daar laten ze zich door het team van Toenhake een pak aanmeten. Inmiddels kent het bedrijf steeds meer fans, waaronder bekende Nederlanders als astronaut André Kuipers, hoogleraar Jan Rotmans en staatssecretaris Maarten van Ooijen.

Liever een Tesla voor de deur
Toch zal niemand in de directe omgeving van Toenhake hebben durven voorspellen dat hij zich ooit de titel ‘Pionier in pak’ zou laten aanmeten. Als bioloog kwam hij per toeval in de financiële dienstverlening terecht en stampte in deze branche een succesvol adviesbureau uit de grond met 90 medewerkers. Door een samenloop van omstandigheden kwam hij na de verkoop van zijn onderneming in de mode terecht en kreeg van de ene op de andere dag de kans om de voorloper van Aarden over te nemen. Toenhake lacht: “Eerst werkte ik met mijn bureau voor oud-Rabobank topman Herman Wijffels, nu speld ik zijn broek af.”

Toch denkt de voormalig bioloog nog vaak genoeg: Hoe ben ik hier in vredesnaam terechtgekomen? Toenhake: “Een duurzaam pak verkopen in Nederland is verre van gemakkelijk. Dat komt doordat de typische pakkengeneratie – 40- en 50-plus mannen – wel veel praat over hoe belangrijk duurzaamheid is, maar liever een Tesla voor de deur heeft staan dan extra geld uitgeeft voor een verantwoord gemaakt kledingstuk. Nee, wij moeten het tegenwoordig vooral hebben van een jongere generatie, zij maken heel bewuste keuzes. Voornamelijk 30’ers die gaan trouwen.”

“Een duurzaam pak verkopen in Nederland is verre van gemakkelijk”


Erik Toenhake, Aarden

Gerecyclede stoffen
De gemiddelde prijs van een verkocht Aarden-pak is circa € 1.250. Maar een kostuum leasen kan ook, onder de noemer 'Pak met gemak'. Is een item aan vervanging toe, dan kan het voor recycling worden ingeleverd of hersteld voor hergebruik. Toenhake: “De maatpakken van Aarden zijn veelal gemaakt van gerecyclede stoffen van de organisatie EnschedeTextielstad. Onze kleding is klimaatneutraal geproduceerd binnen de EU, onder gecontroleerde en eerlijke arbeidsomstandigheden. Wij produceren on demand en zonder overproductie, wat past in onze visie van een circulaire, eerlijke en duurzame wereld.”

Volledig diervrij, perfecte pasvorm
Met het eerste vegan-pak van Nederland heeft Aarden een primeur in huis. Niet alleen de knopen en de stoffen zijn vegan, dat geldt ook voor het traditioneel met paarden- of kamelenhaar gevoerde binnenwerk. “Dit is het eerste volledig diervrije pak, verkrijgbaar in de mooiste stoffen en de perfecte pasvorm”, glundert Toenhake.

PENSIOENWEETJE

Als je in de detailhandel werkt, bouw je automatisch pensioen op bij Pensioenfonds Detailhandel : een nuchtere organisatie die streeft naar een zo goed mogelijk pensioen voor alle deelnemers.

Lees meer

Bob Hoogerhuis: "Ik wil klanten meenemen in de wereld van koffie, door ze aan de bar andere smaken te laten proeven dan ze gewend zijn. Daar krijg ik energie van.”

Jij& Pensioen

"Klanten meenemen in de wereld van koffie, dat geeft energie"
Dominique Bosgraaf: "Het leven begint voor mijn gevoel pas net. Ik zou niet weten wat ik aan pensioen ga krijgen."

Jij& Pensioen

"Als ik met pensioen ga, wil ik mijn eigen camping runnen"
Alvin den Otter: "Ik houd van werken. Sterker nog, ik kom nooit aan mijn vakantiedagen toe."

Jij& Pensioen

"Wie weet zet ik op mijn zestigste nog wel iets nieuws op"

Retail Helden

"Ik kan me niet voorstellen dat ik niet meer naar mijn werk ga"