Zeeman en Prénatal betalen fabrieksarbeiders ‘leefbaar loon'

...

Beeld: Zeeman.

Goed nieuws voor de fabrieksarbeiders van textielgigant Zeeman en babywinkel Prénatal! Medewerkers in een gedeelde fabriek in India krijgen nu een ‘leefbaar loon’ uitgekeerd. Een week geleden is de eerste betaling gedaan.Het minimumloon in India was onvoldoende om een gezin te onderhouden, zo blijkt uit een persbericht van Zeeman. Sinds maandag 7 november wordt daarom een extra maandelijkse bijdrage uitgekeerd. De lokale ngo Fair Wear controleert of het geld ook daadwerkelijk bij de werknemers terechtkomt. 

De bijdragen zijn opgebouwd tussen het minimum- en leefbaar loon en worden gecompenseerd voor productieaandeel van negentig procent wat Zeeman en Prénatal samen hebben.

De twee bedrijven zeggen in alle productielanden waar de retailers fabrieken hebben, zoals China, Bangladesh, India en Pakistan, minstens het minimumloon te betalen. In de regio’s waar het minimumloon niet genoeg is om een gezin te onderhouden, werken Zeeman en Prénatal aan een regionale aanpak om aan een leefbaar loon te voldoen.

‘Advance’-programma van Verenigde Naties
Zeeman en Prénatal zijn niet de enige die zich inzetten voor een leefbaar loon voor arbeiders. Samen met de Verenigde Naties maken 5.000 grote financiële instellingen, waaronder Pensioenfonds Detailhandel, zich sterk voor betere werkomstandigheden voor arbeiders, een leefbaar loon én een einde aan kinderarbeid. Dit gebeurt volgens het ambitieuze Advance-programma van UN-PRI. “Advance wordt het grootste initiatief van de Verenigde Naties wat betreft verbetering op deze sociale thema’s”, aldus Nabylah Abo Dehman, Head of Stewardship, Social Issues and Human Rights van UN-PRI.

Meer weten over 'Advance' en hoe het werkt? Lees hier het interview met Nabylah Abo Dehman.

Lees meer

Goed nieuws

Plastic statiegeldflesjes lever je voortaan in op Utrecht Centraal

Goed nieuws

Netflix vs. Disney+: jij geniet dubbel!

Goed nieuws

Animatie: hierin belegt beursgoeroe Warren Buffett

Goed nieuws

"Klimaatrisico’s vastgoed in onze portefeuille beperkt"

Goed nieuws

"Nederlands pensioenstelsel tweede beste ter wereld"
Hitte en droogte? Ruim 75% van de ondervraagde Facebookers maakt zich er zorgen over.

Goed nieuws

Eindelijk: we beginnen ons druk te maken over klimaatverandering