Animatie: hierin belegt beursgoeroe Warren Buffett

...

Hoe belegde een van ’s werelds meest succesvolle beleggers de afgelopen decennia? Warren Buffett’s investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway deed het twee keer zo goed als de S&P 500-index. Dankzij een goed gespreide portefeuille en heel veel ‘Apple’, kijk maar!Hij is al decennia een van de meest invloedrijke beleggers ter wereld. En zeker een van de rijkste. Warren Buffett is inmiddels 92, leeft op een dieet van Coca-Cola, hamburgers en ijs, maar is nog steeds scherp als een mes. Hij is oprichter en CEO van Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij waarmee hij al zo’n zestig jaar belegt. Zijn voorliefde: stabiele bedrijven met een sterke vrije kasstroom. Daarmee heeft hij een inmiddels duizelingwekkend rendement behaald: tussen 1965 en 2021 boekte Berkshire Hathaway een gemiddeld jaarlijks beleggingsrendement van 20,1%, het dubbele van de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500. De beurswaarde van het bedrijf was half oktober een slordige $ 276 miljard; Buffett bezit 38% van de aandelen.

Maar liefst 40% in Apple
In deze animatie van Visual Capitalist zie je de samenstelling van de beleggingsportefeuille van Warren Buffett vanaf 1994. Op dit moment belegt Buffett in ruim zestig verschillende bedrijven. Het is een goed gebalanceerde portefeuille met vooral big tech (Apple), banken (Bank of America, Wells Fargo), fabrikanten van consumentenproducten, zoals Coca-Cola en Kraft Heinz, maar ook oliebedrijven als Chevron. Wat opvalt is dat liefst 40% van zijn geld momenteel in aandelen Apple zit. Dat belang heeft hij pas de laatste zes jaar opgebouwd. 

Beleg in wat je snapt
Waarom is Buffett zo succesvol? Hij heeft, naast het nodige geduld en een langetermijnvisie, een goede neus voor gezonde bedrijven waar het tijdelijk wat minder mee gaat; juist dán koopt hij de aandelen. Een van zijn uitgangspunten daarbij is dat je alleen moet beleggen in bedrijven die je snapt. En vooral: koop aandelen als andere beleggers bang zijn, en wees bang als anderen hebzuchtig zijn. Dat vergt wel de nodige moed. Want wie durft aandelen te kopen als de koersenborden dieprood kleuren? 

Lees meer

Het populaire merk lanceert nu ook een duurzame lijn

Goed nieuws

CO2-neutraal sloflaarsje
Het peloton van koeriersdienst Groenbezorgen.

Goed nieuws

Fietskoeriers-peloton Groenbezorgen groeit als kool
Michael Musandu, medeoprichter Lalaland.

Goed nieuws

Dragons' Den: Shawn Harris steekt miljoen in Lalaland
Hitte en droogte? Ruim 75% van de ondervraagde Facebookers maakt zich er zorgen over.

Goed nieuws

Eindelijk: we beginnen ons druk te maken over klimaatverandering