Fietskoeriers-peloton Groenbezorgen groeit als kool

...

Het peloton van koeriersdienst Groenbezorgen. Foto's: Groenbezorgen.

De fietskoeriers van de Noord-Brabantse bezorgdienst Groenbezorgen fietsten in 4,5 jaar tijd zo'n 20 keer de wereld rond. Daarmee bespaarden zij al bijna een miljoen autokilometers. Door te investeren in nieuwe hubs wil oprichter Ruud Alofs steeds meer ondernemers en winkeliers CO2-vrij bedienen.Bijna iedereen reageerde verbaasd toen Ruud Alofs in 2018 zijn vaste baan opzegde om als zelfstandig fietskoerier aan de slag te gaan. Maar de Brabander wist het zeker. Met één fiets, gekocht van zijn eigen spaargeld, startte hij vanuit de schuur met het bezorgen van pakketten voor bedrijven in de regio Uden. Om ondernemers te ontzorgen én bij te dragen aan een betere leefomgeving, met zijn sportieve adem als enige uitstoot.

Het concept sloeg aan. Hetzelfde jaar nog verdiende Alofs een regionale startersprijs en in 2020 won hij de verkiezing voor het grootste talent van Uden. Inmiddels is Groenbezorgen.nl een bloeiende koeriersdienst met een groen peloton van 28 medewerkers, met Ruud Alofs en zijn tweelingbroer Thijs als gedreven captains.

Software én mensen om op te bouwen
De groei van Groenbezorgen verliep stap voor stap, in een hoog tempo maar volgens Alofs met behoud van kwaliteit. De schuur werd een riante hub in Uden, plus één in Veghel en vanaf komend najaar een derde in Oss. Voor deze opschaling is de betrouwbare software van Groenbezorgen essentieel. Fietskoeriers krijgen op afstand instructies via de app, waarin ook alle recente informatie over bezorgroutes en contactpersonen te vinden is.

Het resultaat? Volgens de ondernemer is het een systeem als een geoliede machine, 100 procent toepasbaar in elke stad of in ieder dorp met meer dan 40.000 inwoners. Maar het meest trots is Alofs op zijn team, en de sfeer die onderling heerst. "Iedereen staat voor elkaar klaar. En of het nu regent, sneeuwt of stormt: onze collega’s springen altijd gemotiveerd op de fiets."

Ontwikkeling als ondernemer
Niet alleen Groenbezorgen ontwikkelde zich de afgelopen 4,5 jaar. Ook Ruud Alofs leerde veel bij. Het ondernemerschap bracht hem tot nieuwe inzichten. "Ik had een zetje nodig om flink te investeren in onze hubs. Want van huis uit heb ik geleerd dat sparen belangrijk is. Maar achteraf hebben we echt de juiste keuzes gemaakt!"

Ook leerde de fietsende ondernemer dingen uit handen geven, voor een betere balans tussen werk en privé en om zijn eigen kwaliteiten optimaal in te kunnen zetten. De taakverdeling tussen de tweelingbroers is helder: Ruud is de operationele man die het team aanstuurt en begeleidt. Thijs de innovator achter de schermen, verantwoordelijk voor het digitale pakket. Samen geven ze richting aan Groenbezorgen, door het invullen van de strategische visie. En af toe zelf nog op de pedalen te gaan staan.

Groenbezorgen in de toekomst

De droom van Ruud en Thijs is duidelijk: Groenbezorgen verder ontwikkelen als serieuze speler in de markt van duurzame bezorging. Hoe? Door nog meer samenwerkingen aan te gaan met ondernemers, te groeien met alle soorten diensten en Groenbezorgen uit te rollen op meer plekken in Noordoost-Brabant.

Dat laatste is relatief makkelijk, verwacht Alofs. "We houden de basis op orde, en groeien vandaaruit door. Waarbij we niet moeten vergeten om af en toe ook terug te kijken. Want ik ben hartstikke trots op 4,5 jaar Groenbezorgen!"

(Bron: DeOndernemer.nl.)