"Vanaf 2050 geen zwerfafval meer, alleen fossielvrije verpakkingen"

...

Kunst met een boodschap: 'Petty de Zwaan' van Maria Koijck, gemaakt van petflessen, in het Hoornsemeer in Groningen. Foto: Linda Poortman.

Verpakkingen zijn vanaf 2030 100% recyclebaar en vanaf 2050 zelfs 100% fossielvrij. Ook is er dan geen zwerfafval meer. Dat stelt de Stichting Afvalfonds Verpakkingen in de gloednieuwe Plastic Wijzer. Da's goed nieuws, zo vlak voor de Nationale Opschoondag van 18 maart!Stichting Afvalfonds Verpakkingen is verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van verpakkingen en het realiseren van de recycledoelstellingen van de Nederlandse overheid. Met de Plastic Wijzer presenteert de stichting haar visie op de broodnodige transitie in plastic verpakkingenland. Daarmee hoopt het producenten, importeurs, gemeenten, recyclers en alle andere ketenpartners te inspireren om die transitie naar circulair plastic te maken.

De plastic paradox
Eén van de grootste obstakels in die transitie is de ‘plastic paradox’, stelt Hester Klein Lankhorst (algemeen directeur van het Afvalfonds). Daar moeten we ons van bevrijden, zegt ze in een persbericht: “Voor een duurzame toekomst hebben we plastic nodig. Het is licht, hygiënisch, sterk, het houdt producten vers en het gaat voedselverspilling tegen. Maar het heeft ook een keerzijde: hoe meer we plastic toepassen, hoe groter de schadelijke effecten zijn op het milieu en onze gezondheid. Het is de hoogste tijd om die risico’s weg te nemen en de paradox op te lossen.”

Ambitieuze doelstellingen
De stichting presenteert niet alleen een visie op die uitdaging, maar hangt er ook beloftes aan vast. In 2030 is 100% van de verpakkingen in Nederland bijvoorbeeld recyclebaar en waar mogelijk zijn ze herbruikbaar. Daarnaast krijgen alle producenten en importeurs van plastic verpakkingen in datzelfde jaar hun aandeel recyclaat terug voor verdere verwerking. In 2050 zijn verpakkingen 100% fossielvrij en brengen ze geen schade meer toe aan mens en milieu, in de vorm van zwerfafval en microplastics.

Om die doelen te bereiken, zijn verschillende zaken noodzakelijk, stelt de stichting. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor inzameling, waardoor er momenteel veel verschillende inzamelsystemen bestaan. Dat moet bijvoorbeeld anders. Inzamel- en recyclingsystemen moeten juist beter en uniformer worden. Het gebruik van eenmalige verpakkingen moet daarnaast fors dalen. En het moet de consument vooral zo gemakkelijk mogelijk worden gemaakt, stelt Klein Lankhorst: “Die moet er in de toekomst van op aan kunnen dat áls er een plastic verpakking om een product zit, dit ook echt noodzakelijk is en dat die verpakking geen schade meer toebrengt aan mens en milieu.”

Recyclingpercentage 80%
De Nederlandse overheid bepaalde in 2014 dat ten minste 70% van alle verpakkingen in Nederland gerecycled moet worden. In 2021 behaalde Stichting Afvalfonds Verpakkingen een recyclingpercentage van 80%.

Bron: Change Inc.

lees meer

Goed nieuws

New Optimist komt met statiegeld op kleding

Goed nieuws

Plastic statiegeldflesjes lever je voortaan in op Utrecht Centraal
Inge Echterhölter: "Ik zie dit niet alleen als een winkel, maar als een plek waar iedereen met vragen over plasticloos leven terecht kan."

Retail Helden

"We hebben dit jaar al 10.300 verpakkingen uitgespaard"

Aanjagers

"Met elke tas wil ik minstens 35 wegwerptassen voorkomen"

Goed nieuws

Pieter Pot start door: "Onze strategie zal anders zijn"