Zelfherstellend plastic binnenkort realiteit

...

Groeit jouw mobiel na een barst straks weer gewoon vanzelf heel? Beeld: iStock.

Goed nieuws voor fans van hergebruik: Japanse onderzoekers hebben een kunststof ontwikkeld die zichzelf kan repareren. Daarmee ‘groeit’ in de toekomst mogelijk zelfs een barst in je smartphone vanzelf weer dicht!Als normaal plastic breekt, verbreken daarmee de ketens van moleculen die het materiaal vormen. Om die verbindingen te herstellen, moet bij reguliere recycling het plastic bij hoge temperaturen worden gesmolten, wat een energie-intensief proces is.

Dit nieuwe zelfherstellende materiaal, ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit van Tokyo, is een mengsel van conventioneel plastic en een ingenieus goedje waardoor het materiaal zijn scheuren en kloven kan genezen.

Zelfherstellend bij kamertemperatuur
Het geheim schuilt in een stofje genaamd polyether-thioureum. Als onderdeel van hun jongste onderzoek maakten onderzoeker Takuzo Aida, hoogleraar scheikunde aan de Universiteit van Tokio en zijn collega’s daarmee een kunststof die scheuren zelf kan herstellen. Je hoeft daarvoor alleen de gebroken delen bij kamertemperatuur tegen elkaar aan te drukken.

Waterstofbinding
Dit nieuwe materiaal herstelt die gebroken molecuulketens dankzij een proces dat waterstofbinding wordt genoemd. Wanneer gebroken stukken ongeveer een uur bij kamertemperatuur tegen elkaar worden gedrukt, zal het materiaal zichzelf herstellen en zijn oude sterkte herwinnen. Ook haarscheurtjes en inwendige barstjes of breuken herstellen zichzelf, aldus het team. Mogelijke toepassingen voor het baanbrekende materiaal zijn onder meer smartphoneschermen, huishoudelijke apparaten, meubels, brilmonturen en zelfs auto's.

Einde aan onze ‘plastic-honger’
Met deze wonderlijke innovatie hopen Aida en zijn collega’s het probleem van plasticvervuiling te helpen oplossen door onze vraag naar kunststoffen te verminderen. “De techniek zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van een nieuw soort plastic dat heel lang meegaat, en dat niet hoeft te worden weggegooid of gerecycled”, aldus de onderzoeker.

Volgens een recent rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) wordt wereldwijd meer dan 90 procent van het plastic niet gerecycled. Het meeste plastic dat we produceren komt terecht op stortplaatsen, in verbrandingsovens en in onze oceanen, waar het eeuwen kan duren om af te breken.

Lees meer

Geprinte vegan zalm met de smaak én structuur van 'echt'.

Features

Next level visvervangers: verse zalm uit de printer
Zonder schaamte: vliegen op synthetische kerosine.

Features

Jouw CO2-neutrale vliegreis start in 2027
Vegan leer is een veelbelovend alternatief en is het vaak niet van echt te onderscheiden.

Features

Vegan leer: hoe duurzaam is het?
Voor beleggers zit de toekomst vooral in groene energie.

Features

Miljardenwinsten uit aardolie; 'groen’ groeit op lange termijn
Aan steenkool verbruikt elke inwoner van de VS in 80 jaar 119,3 ton, een kubus van 5,2 meter hoog; aan aardolie zelfs 236,8 ton.

Features

Visueel: zoveel fossiele energie verbruik jij in je leven

Features

SFDR, WTF? Europees ‘keurmerk’ tegen greenwashing
Ouarzazate Solar Power Station in de Noordafrikaanse Drâa-Tafilalet regio in Marokko.

Features

Beleggen in zonne-energie: Afrika theoretisch het gunstigst
Ondergrondse schimmeldraden: natuurlijk materiaal met eindeloos veel mogelijkheden.

Features

Schimmels: veelbelovende groeimarkt voor plantaardig leer... en meer

Features

'Klimaatactieplan' legt de lat hoger

Features

Belasting op vastgoedbeleggingen: wat doet dat met jouw pensioen?