New Optimist komt met statiegeld op kleding

...

Komt er na flessen, kratten en drinkbekers-op-evenementen ook statiegeld op kleding? Wel als het aan het Amsterdamse kledingmerk New Optimist ligt: vanaf september, een paar euro per item.

Bij de aankoop van een kledingstuk betaal je als klant bij New Optimist straks een vast bedrag van 3 euro extra, dat apart wordt afgerekend. Lever je de (af)gedragen kledingstukken daar weer in, of bij een verkooppartner, dan krijg je je statiegeld terug. In de tussentijd staat het geld op rekening van een onafhankelijke stichting, waaruit het bij retour ook wordt terugbetaald.

“Drie euro is niet een bedrag waarvoor je een mooi kledingstuk laat hangen. Zeker niet als je die later weer terugkrijgt. Je koopt het kledingstuk, maar het materiaal heb je op die manier eigenlijk in bruikleen”, aldus initiatiefnemer Xander Slager. Met de invoering van het nieuwe systeem willen hij en zijn compagnon Nelleke Wegdam de dialoog openen met klanten in de winkel, over de circulaire herkomst van de materialen. 

New Optimist heeft op dit moment één fysieke winkel, aan de Rombout Hogerbeetsstraat in de hoofdstad, en denkt aan uitbreiding naar een tweede stad of land, zoals Rotterdam of Berlijn.