Heerlijk Hanze: 7 x shoppen in Deventer

...

De trots van Deventer, de Lebuinustoren voor in de kerstboom. Te koop in de webshop van Holy Cow. Foto: Holy Cow.

Eeuwen geleden zetten vertegenwoordigers van de stad Deventer hun handtekening onder een grensoverschrijdend handelsverband: de Hanze. Nog altijd gonst het oude centrum van die vrolijke handelsgeest - kijk maar!



  1. Mini-warenhuis Holy Cow

Je kunt in deze winkel alleen kopen wat de medewerkers zelf leuk vinden. En wow, dat is veel! De drie oude panden die samen Holy Cow vormen puilen uit van de spullen. Van Scandinavisch retro interieurdesign tot keiharde kitsch. Droomzaak als je van kleur en gezelligheid houdt.

Grote Overstraat 49

...

Foto: Holy Cow.

...

Foto: Holy Cow.

  1. Koning Willem

Twee grote levensvragen overrompelen je meteen zodra je de drempel van Koning Willem overgaat: waarom ben ik hier en wat is de bedoeling? Is het een museum? Een winkel? Een rariteitenkabinet? Voor je er erg in hebt verdwaal je in een labyrint van kasten met honderden fan-artikelen van films, televisieseries en popartiesten met daartussen duizenden legpuzzels, bord- en kaartspellen.

Vleeshouwerstraat 2

...

Foto: Koning Willem.

...

Foto: Koning Willem.

  1. Tantilly

Dit kleine, eigenzinnig Nederlandse merk Tantilly laat vakmensen in ateliers over de hele wereld producten vervaardigen tegen een goed en eerlijk loon. Bij de start van de zaak in 2009 ging het nog alleen om de productie van sieraden- en accessoires. Nu verkoopt Tantilly ook jurken, geïnspireerd op retro prints en bloemen.

Kleine Overstraat 45

...

Foto: Tantilly.

...

Foto: Tantilly.

  1. Deventer Koekwinkel

In Deventer werd al in de achtste eeuw na de jaartelling volgens strenge gemeentelijke aanwijzingen koek gebakken. Nu is die kruidige koek, die iets kaneliger smaakt dan ontbijtkoek, het symbool van Deventer: Deventer Koek. Proef zelf maar. In de Deventer Koekwinkel in een van de oudste buurten van de stad.

Brink 84 

Graziella (47) is coach en woont in een oud arbeidershuisje uit begin twintigste eeuw, net buiten het centrum van Deventer. “Het mooie historische centrum, het centrale plein met de gezellige terrasjes en de vele unieke winkeltjes vervelen mij nooit.”

Tips van een local: Graziella Casula

...

Foto: Deventer Koekwinkel.

...

Foto: Deventer Koekwinkel.

  1. Jeppe

Bij Jeppe vind je producten voor dagelijks gebruik die gemaakt zijn met ingrediënten uit Deventer en omgeving. Denk aan appelcider, lampen, wollenkleding, zeep, tassen, kaarsen en planten. Bad hairday? Ook geen punt. Achterin Jeppe staat kapper Rachel. Die knipt je een Deventerkuif.

Broederenstraat 45

...

Foto: Jeppe.

...

Foto: Jeppe.

  1. Alternote

Local Graziella: “Al van jongs af aan ben ik dol op briefpapier, stickers en kaarten. Daarom is Alternote voor mij een paradijs. Tel daar de honderden notitieboeken bij op, en mijn hart gaat sneller kloppen! Ook de sfeer in de winkel is fijn. Ik kom hier graag!”

Kleine Overstraat 30-32

...

Foto: Alternote.

...

Foto: Alternote.

  1. Mooi, Leuk en Lekker

Local Graziella: “Dit is wat mij betreft de perfecte snuffelwinkel voor cadeautjes. Ze verkopen echt te veel om op te noemen: kandelaars, tassen, schaaltjes, armbanden, beelden en meer. Elke keer hebben ze weer iets anders, waardoor ik er mijn ogen uitkijk. Kleine tip: als je iets leuks ziet, neem het dan meteen mee. Grote kans dat het er de volgende keer niet meer staat!”

Walstraat 117

...

Foto: Mooi, Leuk en Lekker.

...

Foto: Mooi, Leuk en Lekker.

Lees meer

Timo: "Ik had altijd al affiniteit met mode."

Retail Helden

“Wij zijn een mannenmodezaak maar er komen ook veel vrouwen”
Julia: "Sommige klanten voelen zich bijvoorbeeld de ene dag mannelijk en de andere dag niet. Daar kan ik me eigenlijk wel in vinden."

Retail Helden

“Ik zie mezelf als vrouw, maar wel met een masculiene kant”
Nelske: "Ga vooral iets doen wat je leuk vindt en waar je aandacht voor hebt. De rest volgt dan vanzelf."

Retail Helden

“Toen ik dit pandje zag, wist ik: dit wordt mijn winkel!"
Chamiel: "Bij de vacature van Rapha Amsterdam zag ik twee dingen die ik kon combineren: heel veel fietsen en mijn liefde voor sales."

Retail Helden

“Bij Rapha maken wij wieler-herinneringen met klanten”
Saud: "Het contact met klanten van allerlei leeftijden, afkomst en werkgebieden, vind ik het leukst aan mijn werk."

Retail Helden

“Somalië voelt voor mij nog altijd als thuis”