Netflix vs. Disney+: jij geniet dubbel!

...

Beeld: iStock.

Streamingdiensten Netflix en Disney+ zijn de afgelopen jaren explosief gegroeid. Met successeries en -films als Dahmer, The Crown, The Mandalorian en de complete Marvel-collectie trekken ze honderden miljoenen abonnees. Leuk om te weten: jouw pensioengeld zit (deels) in allebei.



Videostreaming is nog jong, maar een enorme groeimarkt. Netflix, de jarenlange nr. 1, groeide sinds de start in 1997 van video-postorderbedrijf uit tot een online gigant met pakweg een kwart miljard(!) abonnees. Naast Netflix kwamen ook andere aanbieders op. Zo groeit concurrent Disney met de streamingdiensten Disney+, Hulu en ESPN+ de laatste jaren nog veel sneller. Zo snel zelfs dat het inmiddels stuivertje wisselen is aan de top van de streamingmarkt, zoals je ziet in deze grafiek.

...

...

Extra groei door reclame en games
Halverwege dit jaar ging Disney+ Netflix zelfs voorbij: het noteerde 221,1 miljoen abonnees, tegen 220,7 miljoen voor de grote concurrent. Maar Netflix strikes back, zagen we in de laatste kwartaalcijfers van 18 oktober. Het aantal abonnees steeg weer, met ruim twee miljoen, en ook de winstmarge nam flink toe. Waarop de beurskoers steeg met meer dan 10%. Daar waren aandeelhouders blij mee want het aandeel was dit jaar met ruim 60% gedaald. 

Al met al is Netflix wereldwijd nog altijd de meest winstgevende videostreamingdienst. Analisten voorzien extra groei omdat Netflix eind vorig jaar begon met het zelf ontwikkelen en aanbieden van games waar gebruikers tot nu toe niet extra voor hoeven te betalen.

Nog een plus: binnenkort start Netflix met een nieuwe abonnementsvorm. Die is voordeliger dan de huidige, maar dan krijg je als kijker wel reclame te zien. Dat moet zorgen voor meer abonnees en een voor Netflix nieuwe inkomstenbron in de vorm van advertentie-inkomsten.

Netflix: ontstaan uit irritatie over boete

Netflix werd in 1997 opgericht in Californië. Oprichter Reed Hastings begon het bedrijf nadat hij een boete van 40 dollar moest betalen na het te laat inleveren van een huurfilm. Hij reageerde zijn boosheid hierover af in de sportschool: “Hier kan ik onbeperkt sporten, waarom kan ik in de videotheek eigenlijk niet onbeperkt videobanden huren, voor een vast bedrag per maand?”

Netflix startte als dvd-verhuurder, waar je dvd’s kon bestellen via de post. Al in 2007 stapte het bedrijf als eerste over op een streamingdienst waar je als abonnee onbeperkt films kon kijken. De rest is geschiedenis. Het aantal abonnees groeide in vijftien jaar van 7 miljoen tot 223 miljoen. Concurrenten zoals Disney, HBO, Amazon Prime en Videoland keken het kunstje af van Netflix. Disney kocht in 2009 streamingdienst Hulu, daarna nog een paar andere opkomende streaming platformen en steekt nu met Disney+, Hulu en ESPN+, Netflix naar de kroon.

Leuk om te weten als jij thuis lekker een avondje zit te streamen: ook jouw pensioengeld zit deels in deze streamingdiensten. Pensioenfonds Detailhandel belegt namelijk in allebei. Louise Kranenburg, manager Verantwoord Beleggen: “Wij beleggen zoals dat heet ‘passief’: we kijken niet elke dag naar de beurskoersen om bij elke stijging of daling direct in of uit te stappen. Wij kiezen als langetermijn-belegger op basis van onze beleggingsprincipes en verwachtingen voor de lange termijn, omdat we erin geloven dat goede spreiding op termijn het beste resultaat geeft. Dus welke van de twee jij ook kijkt, we zijn in beide belegd.”

Lees meer

Van links naar rechts: Henk Groot en Louise Kranenburg (Pensioenfonds Detailhandel), Florian Grohs en Willem Redert (Symbiotics).

Goed nieuws

Goed belegd: € 300 miljoen met extra impact

Goed nieuws

Eureka! Griekenland groene stroom-positief
De cupjes van CoffeeB zijn bio-based en volledig composteerbaar.

Goed nieuws

CoffeeB: bio-afbreekbare koffiecups uit zeewier

Goed nieuws

Nuven: recyclesneaker met zool van luchtballonnen
Hoewel Finland voor driekwart is bedekt met bos, neemt het ontbossingspercentage in het land toe en blijven de herbeplantingspercentages achter.

Goed nieuws

Positief: Finland maakt ‘carbon-negatief’ bij wet verplicht