Positief: Finland maakt ‘carbon-negatief’ bij wet verplicht

...

Hoewel Finland voor driekwart is bedekt met bos, neemt het ontbossingspercentage in het land toe en blijven de herbeplantingspercentages achter. Beeld: iStock

Veel landen zetten het terugdringen van CO2-uitstoot hoog op de agenda. Finland gaat nog een stap verder: dat maakt als eerste ter wereld ‘carbon-negatief’ wettelijk verplicht. Het land móet vanaf 2040 meer broeikasgassen opnemen dan het uitstoot.Het Finse parlement heeft daarvoor recent een nieuwe klimaatwet aangenomen. Daarin staat dat het land vanaf 2035 carbon-neutraal moet zijn en vanaf 2040 zelfs meer broeikasgassen moet opnemen dan uitstoten. Finland is de eerste ter wereld met zo’n wet, en wil daarmee ook andere landen inspireren om hetzelfde te doen.

De doelstelling is gebaseerd op cijfers van het Finse Climate Change Panel. Hoewel Finland voor driekwart is bedekt met bos, neemt het ontbossingspercentage in het land toe en blijven de herbeplantingspercentages achter. De nieuwe Climate Change Act verplicht het land nu om dat probleem aan te pakken. "Er is een belangrijke kloof tussen de huidige maatregelen en de maatregelen die nodig zijn om de doelen te bereiken", zegt Kati Kulovesi, hoogleraar internationaal recht aan de Universiteit van Oost-Finland. "En nu is er een wettelijke verplichting om op te treden."

Volgens het rapport van het Climate Change Panel zouden ook een groot industrieland als Duitsland en zelfs de EU als geheel rond 2035 netto nul moeten kunnen bereiken. Dit is des te urgenter gezien de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan, ook voor de Europese energievoorziening: "Klimaatneutraliteit pas in 2050 is te laat; we moeten meer haast maken!"

Landen als Bhutan en Suriname zijn al CO2-negatief. Die hebben als voordeel dat ze relatief klein zijn, met veel bos en een lage bevolkingsdichtheid. Het beperken van de uitstoot van broeikasgassen en het beschermen van de natuurlijke koolstofopslagcapaciteit (zoals bossen) is dan vaak voldoende.

Lees meer

In aandeelhoudersvergaderingen zeggen we hardop wat we vinden!

Goed nieuws

Pensioenfonds laat stem horen!
Yess, door goed beleggingsresultaat kon de pensioenuitkering weer omhoog.

Goed nieuws

Opnieuw een beetje pensioen erbij
Sydney Sweeney: "Inspired by Tory's kindness and philantropy."

Goed nieuws

Euphoria-ster Sydney Sweeney nieuw gezicht Tory Burch
Beter lokken dan bestrijden!

Goed nieuws

Lok een oorwurm
Kledinginzameling bij een Swapshop in Rotterdam.

Goed nieuws

Goede cijfers circulair textielcentrum Sympany
Jumbo plaatst snellaadpunten bij winkels La Place restaurants

Goed nieuws

Snellaadpalen bij Jumbo
Samenwerking Hewi met ACS maakt circulaire economie in retail mogelijk

Goed nieuws

Dubbel duurzaam: tweedehands kleding, CO2-vrij bezorgd
Bever initieert hergebruik: van adventure-werptent tot circulaire tas.

Goed nieuws

Outdoorkleding van gerecyclede tenten
Afgedankte apparaten krijgen nieuw leven door La Hormiga Verde

Goed nieuws

Oude telefoons veranderen in meubels
Met Sojo krijgt je kleding een tweede leven!

Goed nieuws

$ 2,4 miljoen voor naai-app