Goed belegd: € 300 miljoen met extra impact

...

Van links naar rechts: Henk Groot en Louise Kranenburg (Pensioenfonds Detailhandel), Florian Grohs en Willem Redert (Symbiotics). Fotografie: Wijnand van Till.

Pensioenfonds Detailhandel gaat voor € 300 miljoen beleggen in de reële economie. Symbiotics is het derde fonds dat hiervoor door Pensioenfonds Detailhandel is geselecteerd. Eerder maakte het fonds een samenwerking bekend met de impactfondsen Polestar Capital en Tikehau. Deze drie fondsen krijgen toestemming € 100 miljoen te beleggen in impactvolle startups, scale-ups en mkb-bedrijven in Nederland, Europa en ontwikkelingslanden.

Symbiotics verstrekt leningen aan mkb-ondernemingen in ontwikkelingslanden. De beleggingen dragen bij aan de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties. In lijn met het beleggingsbeleid van Pensioenfonds Detailhandel richt de onderneming zich op de SDG’s 8 (Eerlijk werk en economische groei) en zal daarnaast op zoek gaan naar investeringsmogelijkheden om bij te dragen aan SDG 12 (Verantwoorde consumptie en productie) en SDG 13 (Klimaatactie).

Een voorbeeld van een Symbiotics-investering is de in 2001 in Mongolië opgerichte XacBank. Deze bank verstrekt leningen voor het gebruik van duurzame energie en energiezuinige producten. Ook wordt de aankoop van elektrische of hybride voertuigen gefinancierd. De XacBank is lid van de Global Alliance for Banking on Values, een organisatie die toonaangevende onafhankelijke banken wereldwijd verenigt en projecten mogelijk maakt die bijdragen aan het verminderen van broeikasgassen en het tegengaan van klimaatverandering.

Henk Groot, Hoofd Beleggingen bij Pensioenfonds Detailhandel: “Deze investering past bij de onze doelstelling om met een klein deel van de beleggingen gericht en meetbaar waarde te creëren in de reële economie. Symbiotics weet door expertise en ervaring positieve impact te genereren in opkomende markten. Een onderwerp dat onze circa 1,3 miljoen deelnemers belangrijk vinden. We kijken daarom uit naar een veelbelovende samenwerking.”

Lees meer

In aandeelhoudersvergaderingen zeggen we hardop wat we vinden!

Goed nieuws

Pensioenfonds laat stem horen!
Yess, door goed beleggingsresultaat kon de pensioenuitkering weer omhoog.

Goed nieuws

Opnieuw een beetje pensioen erbij
Sydney Sweeney: "Inspired by Tory's kindness and philantropy."

Goed nieuws

Euphoria-ster Sydney Sweeney nieuw gezicht Tory Burch
Beter lokken dan bestrijden!

Goed nieuws

Lok een oorwurm
Kledinginzameling bij een Swapshop in Rotterdam.

Goed nieuws

Goede cijfers circulair textielcentrum Sympany
Jumbo plaatst snellaadpunten bij winkels La Place restaurants

Goed nieuws

Snellaadpalen bij Jumbo
Samenwerking Hewi met ACS maakt circulaire economie in retail mogelijk

Goed nieuws

Dubbel duurzaam: tweedehands kleding, CO2-vrij bezorgd
Bever initieert hergebruik: van adventure-werptent tot circulaire tas.

Goed nieuws

Outdoorkleding van gerecyclede tenten
Afgedankte apparaten krijgen nieuw leven door La Hormiga Verde

Goed nieuws

Oude telefoons veranderen in meubels
Met Sojo krijgt je kleding een tweede leven!

Goed nieuws

$ 2,4 miljoen voor naai-app