Eureka! Griekenland groene stroom-positief

...

Foto: iStock.

Investeren in groene energie helpt: Griekenland produceerde op 7 oktober voor het eerst vijf uur lang méér groene stroom dan het hele land aan stroom verbruikte.Een prachtige piekprestatie van de Grieken, maar de ambities gaan verder: het land wil de capaciteit van hernieuwbare bronnen voor 2030 nog eens verdubbelen. Daardoor hoeft het tegen die tijd veel minder fossiele energie te gebruiken, kan het meer processen overzetten naar elektrisch en kan het daarbij direct gebruik maken van duurzame groene stroom.

Californië: groene versnelling
Ook in Amerika gaat het lekker met de opwekking van groene stroom. Op 30 april om 14:45 produceerde de staat Californië een kwartier lang meer duurzame elektriciteit (met name uit zonne-energie) dan het totale stroomverbruik van dat moment. Een nette prestatie, zeker als je weet dat Californië de staat is met de meeste elektrische auto’s in de VS (dus de meeste stroomverbruikers) en dat het op 2 mei 2020 pas voor het eerst 80% van alle gebruikte stroom live uit duurzame bronnen haalde. Er is daar duidelijk sprake van een groene versnelling.

Ook elders in de VS zet de vergroening door. Zo presenteerde burgemeester Lori Lightfoot van Chicago op 8 augustus een plan om de luchthavens, bibliotheken en waterzuiveringsinstallaties van de stad in 2025 op 100% schone energie te laten draaien. Dat zou de ecologische voetafdruk van de stad met meer dan 290.000 ton CO2 per jaar verlagen – vergelijkbaar met de uitstoot van 62.000 personenauto's.

Lees meer

Met Sojo krijgt je kleding een tweede leven!

Goed nieuws

$ 2,4 miljoen voor naai-app
Sinds de commerciële vangst in Australië in de jaren zestig is verboden, hebben bultruggen een geweldige comeback gemaakt.

Goed nieuws

Beschermen werkt: gezonde drukte op ‘Humpback Highway’
De cupjes van CoffeeB zijn bio-based en volledig composteerbaar.

Goed nieuws

CoffeeB: bio-afbreekbare koffiecups uit zeewier
Het populaire merk lanceert nu ook een duurzame lijn

Goed nieuws

CO2-neutraal sloflaarsje