CoffeeB: bio-afbreekbare koffiecups uit zeewier

...

De cupjes van CoffeeB zijn bio-based en volledig composteerbaar. Beeld: CoffeeB/Adrian Michael/CC BY-SA 3.0.

Zeewier ontpopt zich steeds meer tot een ideale ‘groene grondstof’. Naast bijvoorbeeld vleesvervangers en brandstoffen maakt een Zwitserse fabrikant er nu bio-afbreekbare koffiecups van.Koffie is een van de populairste dranken ter wereld. Jaarlijks verbruiken we er zo’n 167 miljoen zakken van elk 60 kg van. Een steeds groter deel van al die koffie gaat naar de consumenten toe in kleine aluminium cups. Daar worden er naar schatting jaarlijks 62 miljard van verkocht. Handig, maar wel een enorme bult restmateriaal. En ja, die cups zijn recyclebaar. Maar vanwege coatings en logistiek is dat niet eenvoudig. En er verdwijnen nog altijd veel cupjes op de stort. 

Zeewier

Dat inspireerde het Zwitserse bedrijf CoffeeB tot een alternatief: volledig composteerbare Coffee Balls. Daarbij zit de koffie in een omhulsel van voornamelijk zeewier. Dat is biologisch afbreekbaar en volgens de fabrikant voedselveilig, transparant en geur- en smaakloos. Droog opgeslagen zouden de koffieballetjes (9 stuks voor zo’n 4,60 euro) maanden goed moeten blijven.

Nadeel is dan wel weer dat je een nieuw apparaat nodig hebt: de Globe Machine, die zo’n € 150 kost. Die maakt het koffieballetje nat om het omhulsel zachter te maken en prikt hem door, waarna de machine er water in injecteert en bij een druk van 7 tot 12 bar een lekker straf bakkie voor je zet.

Volgens CoffeeB kunnen gebruikte balletjes gewoon op de composthoop, waar ze al in een week of vier helemaal verdwijnen.
De machines zijn inmiddels te koop in Zwitserland en Frankrijk. Wanneer de rest van Europa aan de beurt is, is nog niet bekendgemaakt. 

Bronnen: CoffeeBNew Atlas