Dit zijn ze: de grootste bedrijven ter wereld

...

Illustratie: VisualCapitalist.

Veel beursgenoteerde bedrijven wereldwijd leverden in 2022 fors aan waarde in, maar er waren ook stijgers. Welke merken waren eind vorig jaar het grootst?Veel van 's werelds grootste bedrijven zagen hun marktaandeel sterk dalen. Enkele bedrijven in belangrijke sectoren kenden echter een positieve groei gedurende het jaar. Apple was het meest waardevolle ter wereld, met een waardering van 2,3 biljoen (duizend miljard) dollar.

Ondanks de technische neergang van 2022 - gedreven door stijgende rentevoeten en tragere verkoop - behield Apple zijn toppositie. Dit was grotendeels te danken aan recordomzet en een gezonde consumentenvraag naar iPhones, die ongeveer de helft van de totale omzet bepalen.

Na Apple volgt Microsoft: dat boekte in tegenstelling tot Apple minder winst door een lagere vraag naar personal computers en de sterke Amerikaanse dollar: die drukte met name de verkopen in het buitenland, die 50% van de omzet bepalen.

...

...

Oliegigant Saudi Aramco is het derde grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld, met 1,8 biljoen dollar. Het is ook het enige niet-Amerikaanse bedrijf in de top 10. In mei werd het staatsbedrijf kortstondig het meest waardevolle bedrijf ter wereld door de stijgende energieprijzen. Saudi-Arabië is de grootste exporteur van olie ter wereld, en de economie groeide dankzij het zwarte goud tegen de wereldwijde malaise in met circa 7,6%.

Prestaties top 10 in 2022
Veel van de grootste bedrijven leverden in 2022 flink in. Zoals de grafiek hieronder laat zien, zag de overgrote meerderheid van 's werelds titanen hun marktwaarde dalen. Vijf van de tien daalden zelfs met dubbele cijfers.

Tesla heeft dit jaar bijna 70% van zijn marktwaarde zien verdwijnen. Twee belangrijke factoren liggen aan de basis van deze daling: de dalende vraag, vooral in China, en de rommelige en riskante overname van Twitter door CEO Elon Musk.

Aan de andere kant heeft UnitedHealth Group de sterkste prestatie van de top 10 neergezet. Het bedrijf, dat een groot deel van zijn inkomsten haalt uit door werkgevers gesteunde verzekeringsplannen, zei dat de recessie in 2022 nog niet was begonnen.

Grootste bedrijven ter wereld, per sector
Zelfs met fors dalende marktwaarden bleef Big Tech in 2022 dominant. Van de 100 grootste bedrijven ter wereld zitten er 20 in deze sector, met een gezamenlijke marktwaarde van 9,2 biljoen dollar. Dat is ongeveer 31% van de marktwaarde van de 100 grootste bedrijven. Consumentenproducten en de gezondheidssector volgen, met grote spelers als Amazon en Johnson & Johnson.

Aan de andere kant van het spectrum staan de nutsbedrijven, de kleinste sector in dit rijtje, althans wat de lijst van grootste bedrijven betreft. NextEra Energy, het enige nutsbedrijf op de ranglijst, is een van 's werelds grootste ontwikkelaars van wind- en zonne-energie. In de komende drie jaar wil het flink groeien. Daarvoor heeft het tot 95 miljard dollar investeringen aangekondigd.

Verschuivingen
De meeste van de grootste bedrijven staan zijn al jarenlang aan de wereldtop. Toch zijn er ook verschuivingen. Opmerkelijke stijgers ten opzichte van 2021 zijn de UnitedHealth Group (van 19 naar 8) en AI-specialist NVIDIA (van 24 naar 11).

De grootste verliezers zijn daarentegen Meta (moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp) en Alibaba. Meta daalde van de 6e naar 26e plek. Alibaba, dat ooit negende grootste van de wereld was, kelderde naar plaats 36. Beide bedrijven leverden enorm aan beurswaarde in, respectievelijk circa 66% en 28%.

Lees meer

Features

In portefeuille: dit doet Big Tech voor jouw pensioen
Verdeling van de volgende 1.000 nieuwgeboren baby's, op basis van geboortecijfers en bevolkingsschattingen.

Ontwikkelingen

Groei in beeld: hier worden meeste baby's geboren
Voor beleggers zit de toekomst vooral in groene energie.

Features

Miljardenwinsten uit aardolie; 'groen’ groeit op lange termijn

Goed nieuws

Animatie: hierin belegt beursgoeroe Warren Buffett