Omzet detailhandel groeit voor tiende jaar op rij

...

Foto: iStock.

De detailhandel heeft vorig jaar een omzetgroei geboekt van 5,6% ten opzichte van 2022, blijkt uit cijfers van het CBS.Met name in levensmiddelenwinkels gaven consumenten aanzienlijk meer uit. Daar groeide de omzet met 7,7%. In non-foodwinkels was de stijging 3,5%. Online retail liet een toename van 1,6% zien ten opzichte van 2022.

De omzetgroei is voornamelijk toe te schrijven is aan de stijgende prijzen; het verkoopvolume daalde met gemiddeld 2,4%.

December plusmaand
In december van het afgelopen jaar boekte de detailhandel een omzetstijging van 4,2% ten opzichte van dezelfde maand in 2022. Het verkoopvolume steeg ook met 1,7%. Zowel de foodretail als non-foodwinkels lieten groeicijfers zien, respectievelijk 4,6% en 2,5%. Opvallend is dat de online omzet in december 2023 1,2% lager was dan dezelfde maand in 2022.

Drogisterijen (+7,8%) en kledingwinkels (+7,3%) waren de grootste stijgers in omzet in december 2023 ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarentegen werd er in recreatieartikelen een daling van 8,6% in omzet genoteerd.

Bron: Retailtrends.

Lees meer

Goed nieuws

Netflix boekt record en da's goed voor jouw pensioen

Goed nieuws

Mr Marvis opent in Arnhem vijfde Nederlandse winkel

Goed nieuws

MUD Jeans rolt reparatieservice uit door heel Nederland

Goed nieuws

In de kijker: OX.Space in Rotterdam