Nick Fouquet maakt vegan leren hoeden van schimmel

...

Wat is de beste duurzame vervanger voor dierlijk leer? Mycelium, vindt de Frans-Amerikaanse hoedenmaker Nick Fouquet: zijn nieuwste collectie maakt hij met dit wondermateriaal uit de wortels van paddenstoelen.De ontwikkelaars van duurzame leeralternatieven buitelen over elkaar heen met steeds nieuwe materialen. Denk aan biobased leer van palmbladeren of leer van mango- en ananasschillen. Ook mycelium (schimmeldraden) wint snel terrein. Zo sloeg hoedenmaker Nick Fouquet onlangs de handen ineen met de Californische myceliumproducent MycoWorks voor een nieuwe diervriendelijke lijn ‘leren’ hoeden, gemaakt van het mycelium van de Reishi-paddenstoel.

Fouquets schimmelhoedenlijn, die hij toepasselijk ‘Made with Reishi’ noemt, is bio-afbreekbaar, personaliseerbaar en limited verkrijgbaar in drie modellen: de Boletus, de Coprinus en Morchella. De eerste bestaat voor 100% uit mycelium, bij de andere twee is het decoratief toegepast. Door de organische groei heeft het materiaal een natuurlijke structuur en volgens de maker net als leer een markante, in dit geval aardse geur. 

Waar in het verleden duurzame materialen werden gemixt met synthetische componenten is dat hier niet nodig; het mycelium groeit gewoon op een mengsel van water en zaagsel en heeft geen toevoegingen nodig. Fouquet is om: als het gaat om schoonheid, functionaliteit en kwaliteit is mycelium volgens hem het enige alternatief voor leer.

Weten wat er nog meer kan met mycelium? Lees ook ons verrassende interview met Bob Hendrikx van Loop Biotech.

Lees meer

Van hergebruikte vezels kunnen bijvoorbeeld nieuwe garens worden gemaakt.

Goed nieuws

Textielrecycling kan in Europa € 74 miljoen opleveren
Met de cosmeticalijn gemaakt uit 'buitenbeentjes' wil Júlia Roca Vera de focus verleggen naar gezondheid in plaats van uiterlijk.

Goed nieuws

‘Lleig’: van lelijke groenten en fruit naar prachtig product
Alle nieuwe smartphones, laptops en andere consumentenelektronica moeten vanaf eind 2024 een usb-c-poort hebben om op te laden.

Goed nieuws

EU verplicht usb-c-poort op álle smartphones, ook iPhone
Victor Rybkin: "Pre-loved gaat niet alleen over tweedehandsmode en het uitbreiden van ons assortiment. Het is ook een stap in de richting van een circulaire toekomst."

Goed nieuws

H&M start verkoop ‘pre-loved’ kleding in Duitse webshop