‘Lleig’: van lelijke groenten en fruit naar prachtig product

...

Met de cosmeticalijn gemaakt uit 'buitenbeentjes' wil Júlia Roca Vera de focus verleggen naar gezondheid in plaats van uiterlijk. Foto: Lleig Skincare.

Naar schatting haalt een derde van alle geproduceerde groenten en fruit de supermarkt niet, puur omdat ze niet voldoen aan de uiterlijke eisen. Te klein, te groot, te dik, te dun… Zonde, vindt de Spaanse ontwerper Júlia Roca Vera. Daarom ontwikkelde zij een cosmeticalijn van producten gemaakt van zulke ‘buitenbeentjes’ die anders worden afgedankt en in de groenbak belanden.

Met haar cosmeticalijn genaamd ‘Lleig’ (Catalaans voor ‘lelijk’) wil ze niet alleen voedselverspilling tegengaan, maar ook de schoonheidsindustrie uitdagen om de focus te verleggen naar gezondheid en welzijn in plaats van uiterlijk vertoon.

Ook wilde Roca Vera kijken hoeveel producten ze uit één stuk fruit kon krijgen om het maximale eruit te halen en daarmee de hoeveelheid afval te reduceren. Inmiddels haalt zij uit bijvoorbeeld een sinaasappel grondstoffen voor drie verschillende producten.

Zo ontwikkelde ze een vochtinbrengende crème van het vruchtvlees en de essentiële oliën uit de sinaasappel, gebruikt ze de schil in potpourri en perst ze het sap uit om te drinken. Volgens haar kan dat niet alleen met sinaasappels maar ook met andere groenten en fruit. Ze verpakt haar producten in herbruikbare keramische potjes.

Roca Vera is niet de enige die op deze manier strijd aangaat tegen voedselverspilling. Ook Angela en Cathy Ursem van Food for Skin maken huidverzorgingsproducten met ingrediënten uit de reststromen van groenten en fruit uit de voedingsindustrie. Als bonus weten zij zo eveneens microplastics te weren. Een win-win situatie waarbij een beautyproduct zelfs kan bijdragen aan een betere wereld.