Textielrecycling kan in Europa € 74 miljoen opleveren

...

Van hergebruikte vezels kunnen bijvoorbeeld nieuwe garens worden gemaakt. Beeld: Pexels.

Om de mode- en textielketen te verduurzamen, moet er meer capaciteit komen voor textielrecycling. Positief: dat kan klinkende euro's opleveren!Duurzaamheidsorganisatie Fashion for Good onderzocht samen met de Nederlandse stichting Circle Economy afgelopen jaar het zakelijke potentieel van het inzamelen, sorteren en recyclen van textiel. Uit een studie in zes Europese landen blijkt dat alleen daar al 494.000 ton post-consumer textiel beschikbaar en bruikbaar is voor recycling. Het omzetten van dat textiel in nieuwe vezels kan volgens Fashion for Good jaarlijks € 74 miljoen opleveren, meldt FashionUnited.

Sorteercapaciteit Europa biedt ruimte voor opschaling
Het onderzoek werd gedaan in België, Duitsland, Nederland, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Het volume van ingezameld textiel verschilt sterk per land: in Duitsland wordt jaarlijks ongeveer een miljoen ton textiel ingezameld, in het Verenigd Koninkrijk circa 650 duizend ton. In Nederland en België ligt die hoeveelheid aanzienlijk lager, met respectievelijk bijna 200 duizend en 100 duizend ton. Niet al dat textiel is ook geschikt voor recycling: sommige kledingstukken zijn daarvoor nog van te hoge kwaliteit en dus opnieuw draagbaar, ander textiel is bijvoorbeeld te vies om te hergebruiken.

Wat ook duidelijk wordt uit het onderzoeksrapport, is dat de lokale sorteercapaciteit niet altijd gelijk is aan de hoeveelheid ingezameld textiel. In Duitsland staat tegenover een miljoen ton textiel bijvoorbeeld een sorteercapaciteit van 191 duizend ton. In Nederland is de sorteercapaciteit net iets hoger dan de hoeveelheid ingezameld textiel, maar veel van die capaciteit wordt gebruikt voor Duits textiel. Daarnaast is er zichtbaar ruimte voor opschaling.

Voornamelijk katoen
Van het textiel dat niet in zijn oorspronkelijke vorm herbruikbaar is of dat van laagwaardige kwaliteit is, werd ook de samenstelling geanalyseerd. In totaal werd 21 ton post-consumer textiel onderzocht met behulp van infraroodtechnologie. Een aanzienlijk deel (42%) bleek gemaakt van katoen, mogelijk met een kleine hoeveelheid elastaan. 32% was van gemengde materialen gemaakt, waarvan bijna de helft (12% van het totaal) bestond uit een combinatie van katoen en polyester.

Op basis van materiaal, de aanwezigheid van ‘verstorende elementen’ zoals ritsen en knopen en de kleur van het textiel werd vastgesteld dat 21% van de materialen geschikt zou zijn voor mechanische recycling en 53% voor chemische recycling. Voorwaarde daarvoor is dat het aantrekkelijk genoeg is om ritsen, knopen en andere delen die het recyclingproces bemoeilijken, te verwijderen. Anders is het aandeel dat geschikt is voor chemische recycling een stuk lager.

Geld verdienen aan gerecyclede materialen
De opbrengst van € 74 miljoen die het hergebruik van die vezels zou opleveren werd door Fashion for Good berekend op basis van potentiële prijzen per kilo voor het gerecyclede materiaal, en op basis van de huidige volumes. Om aan de materialen echt geld te verdienen, zijn volgens Fashion for Good echter nog aanzienlijke investeringen nodig. Zo moeten er betere recyclingtechnologieën komen om te schalen, sorteerprocessen te automatiseren en bijvoorbeeld ritsen en knopen makkelijker te kunnen verwijderen.

Tegelijkertijd zal het potentieel verder groeien. Volgens Fashion for Good neemt de hoeveelheid ingezameld laagwaardig textiel de komende jaren alleen maar toe. Niet alleen doordat er steeds meer wordt geconsumeerd en weggegooid, maar ook doordat alle textiel in Europa vanaf 2025 apart moet worden ingezameld, conform de Waste Framework Directive. Volgens Fashion for Good is het ook belangrijk dat er op beleidsniveau meer financiering komt om de opschaling van textielrecycling mogelijk te maken.