Kleding- en textielsector verduurzaamt met UPV

...

New Optimist kiest voor inzamelen op basis van statiegeld. Foto: Lize Kraan.

Vanaf 1 juli zijn kleding- en textielbedrijven zelf verantwoordelijk voor de afvalfase van alle kleding en linnengoed die ze verkopen. Een goeie stap, maar veel werk voor retailers!De Stichting UPV Textiel helpt bedrijven om collectief te voldoen aan de nieuwe UPV Textiel, voluit de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid Textiel.

Een flinke klus, want er verdwijnt jaarlijks veel kleding bij het afval. In 2018 dankten huishoudens in totaal 305 kiloton kleding af. De overheid wil hergebruik stimuleren en verspilling en vervuiling tegengaan. In 2025 moet daarom 50% van de afgedankte kleding en textiel hergebruikt of gerecycled worden, en 75% in 2030. Op dit moment ligt hergebruik en recycling op 35%.

Volle inzet op gezamenlijke aanpak
INretail en MODINT zetten vol in op een gezamenlijke aanpak om zo de bedrijven aan de nieuwe regels te kunnen laten voldoen, meldden zij in een gezamenlijk persbericht. Via de stichting UPV Textiel kunnen bedrijven gebruik maken van collectieve afspraken met inzamelaars en verwerkers, en daarmee verantwoording aan het ministerie afleggen.

Bestaande initiatieven
Verschillende winkels pakken hun verantwoordelijkheid op verschillende manieren aan. Zo kozen HEMA, Jeans Center/Garcia, Omoda, Suitable en andere partijen al voor bestaande inzamel- en recyclinginitiatieven zoals Drop & Loop.

New Optimist: statiegeld
Bij New Optimist maken ze een andere keuze: de eigenzinnige kledingontwerpers en -makers in Amsterdam kiezen voor een model waarbij ze statiegeld heffen op elk nieuw kledingstuk: € 3 per item. Die krijg je terug als je je kledingstuk bij hen (of hun wederverkoper) inlevert, zodat zij het kunnen recyclen. Lees het interview dat de redactie van Jij&Wij Online hierover onlangs had met New Optimist Nelleke Wegdam.

In ons land zijn er al UPV’s voor onder meer verpakkingen, elektrische apparaten, batterijen en autobanden. Frankrijk kent al een UPV Textiel en ook in o.a. België, Spanje, Zweden en Duitsland is wetgeving in voorbereiding.

Voor elk ingeleverde kussen of dekbed krijgt de klant 15% korting op aanschaf van een nieuwe.

Goed nieuws

IKEA zamelt beddengoed in: 'Ik wil je kussen!'
Christiaan de Jong: "We willen onze klanten stimuleren om beter te zorgen voor hun aankopen, hen helpen bij het onderhoud en te repareren waar nodig.”

Koersbepalers

"Ons hogere doel bij Bever is het bedwingen van de afvalberg"
Annet Feenstra: “Ik zie een versnelling in verduurzaming. In de keten en last but not least bij klanten. Het gaat echt de goede kant op.” 

Koersbepalers

"Verduurzamen? Ook grote spelers zoals H&M kunnen het niet alleen"

Goed nieuws

Zeeman en PeelPioneers winnen Circular Award 2023
Kledinginzameling bij een Swapshop in Rotterdam.

Goed nieuws

Goede cijfers circulair textielcentrum Sympany
Deze portemonnee van Brächa Design is gemaakt van het blad van de ananas, wat normaal gesproken een afvalproduct is.

Goed nieuws

Tropische verrassing: textiel uit ananasblad
Ondergrondse schimmeldraden: natuurlijk materiaal met eindeloos veel mogelijkheden.

Features

Schimmels: veelbelovende groeimarkt voor plantaardig leer... en meer