Zeeman en PeelPioneers winnen Circular Award 2023

...

Textielketen Zeeman en 'duurzame schillenboer' PeelPioneers zijn de grote winnaars in de Circular Awards 2023.

In deze competitie kunnen bedrijven projecten en producten inzenden die bijdragen aan een circulaire economie. De Circular Awards worden toegekend in drie categorieën: Business Large, Business Small en Public. Inzendingen worden beoordeeld op basis van circulariteit in onder meer de strategie, gemaakte impact, samenwerkingen met anderen in de keten en businessmodel. Uit de 102 inzendingen selecteerde de vakjury negen finalisten.

Samenwerking met Het Goed
Zeeman won in de categorie Business Large. Het lanceerde in 2022 een samenwerking met Het Goed, een sociale onderneming met dertig kringloopwarenhuizen en vijf textielsorteercentra in Nederland. Consumenten kunnen bij Zeeman hun oude kleding inleveren, waarna de kleding door Het Goed wordt gesorteerd voor hergebruik of recycling. Een deel van de kleding wordt onder het label 'Resale' tweedehands aangeboden in een aantal Zeeman-winkels in Nederland en België.

Daarnaast onderneemt Zeeman volgens de vakjury stappen om het businessmodel om te buigen naar circulair. Ook meldde het bedrijf eind vorig jaar dat het leefbaar loon gaat betalen aan hun kledingarbeiders in India. Dit levert fabrieksmedewerkers naar verluidt per kledingstuk zo'n 5 cent extra op.

'Duurzame schillenboer'
De Circular Business Small Award 2023 ging naar PeelPioniers, samenwerkingspartner van onder meer De Clique. PeelPioneers hergebruikt sinaasappelschillen door ze verwerken tot ingrediënten voor consumentenproducten zoals vleesvervangers en cosmetica. Ze werken daarvoor samen met allerlei verschillende partijen: van Jumbo tot Renewi, van Seepje tot Lowlander Bier.

De Circular Award Public 2023 ging naar Provincie Gelderland, voor het duurzaam slopen van een oud provinciaal kantoorgebouw waarbij 92% van alle bouwmaterialen opnieuw kon worden gebruikt in nieuwbouw.