IKEA zamelt beddengoed in: 'Ik wil je kussen!'

...

Voor elk ingeleverde kussen of dekbed krijgt de klant 15% korting op aanschaf van een nieuwe. Beeld: IKEA.

Tot 9 maart kunnen klanten bij IKEA hun oude kussens en dekbedden inleveren. Zulk gebruikt beddengoed bevat vaak nog veel waardevolle materialen, maar belandt meestal nog in de afvalbak. De Zweedse keten wil het gaan recyclen, melden RetailTrends en Change Inc.Het gaat om een proef van drie weken, waaraan alle vestigingen in Nederland meedoen. In ruil voor ingeleverd beddengoed krijgen klanten een kortingsbon van 15% die ze in de winkel kunnen besteden aan nieuwe kussens en dekbedden. De ingeleverde kussens en dekbedden hoeven niet bij IKEA te zijn gekocht.

Dons en veren, synthetisch en textiel
De ingezamelde producten worden vervolgens gescheiden in dons en veren, synthetische vulling en overig textiel. Dat gebeurt bij het Leger des Heils in Oosterhout. IKEA werkt geregeld samen met deze organisatie, die in Oosterhout een textiel-sorteercentrum heeft waar het ook tweedehands kleding selecteert en verwerkt. De materialen worden vervolgens gereinigd, gecontroleerd en gerecycled. “Het dons en de veren worden opnieuw gebruikt in de productie van nieuwe hoofdkussens en dekbedden”, laat het bedrijf weten. “Van de synthetische vulling en het overige textiel worden nieuwe textielproducten en isolatiemateriaal gemaakt.”

Volledig circulair produceren
Eerder deed IKEA al zo'n pilot in Duitsland en België. Het bedrijf hoopt het recyclingproces wereldwijd te kunnen opschalen. “Het is een belangrijke stap om in 2030 volledig circulair te produceren.” IKEA begon al eerder met het aanbieden van de mogelijkheid om oude matrassen te recyclen, een samenwerking met RetourMatras.