“Somalië voelt voor mij nog altijd als thuis”

...

Saud: "Het contact met klanten van allerlei leeftijden, afkomst en werkgebieden, vind ik het leukst aan mijn werk." Foto: Tim Buiting.

Saud Jama (36) vluchtte met zijn moeder en drie broers uit Somalië. Hij raakte halfzijdig verlamd na het behalen van zijn Havodiploma. In 2016 startte hij het Amsterdamse The Other Guys.Wat is je passie?
“Mijn dochtertje. Ze is geboren in de coronaperiode en dat was eigenlijk ook het beste moment, want mijn winkel moest dicht. Daardoor kon ik veel tijd met haar doorbrengen. Zij heeft me verrijking gebracht, en ook een nieuw doel: de best mogelijke vader voor haar zijn.”

Waar droom je van en wat wil je absoluut voor je pensioen bereiken?
“Ik zou graag een gemeenschap, een community, willen opbouwen. Bijeenkomsten of meetings in de winkel organiseren, zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten en wat voor elkaar kunnen betekenen. Misschien kan ik mensen ook wel met mijn eigen verhaal inspireren. Dat lijkt me mooi.”

Wat is je grootste prestatie op je werk tot nu toe?
“Dat ik mijn winkel al zeven jaar heb. Ik heb vijf jaar terug zelfs ook een tweede zaak gehad, in Amsterdam Zuid. Die liep helaas wat minder, dus heb ik deze net voor de coronaperiode moeten sluiten. Toch vind ik ook dat een grote prestatie, dat ik een tweede vestiging heb kunnen openen.”

“Ik ben een doorzetter. Na mijn hersenbloedingen ben ik blijven doorgaan, heb ik altijd geprobeerd er het beste van te maken"


Saud Jama, The Other Guys

Wie inspireert jou?
“Mijn moeder. Zij is mijn steun en toeverlaat. We zijn vluchtelingen, komen uit Somalië, en zij heeft altijd voor mij en mijn drie broers gezorgd. Ze heeft zichzelf weggecijferd om ons een beter leven te geven. Daar heb ik heel veel respect voor.”

Wat vind je een belangrijke eigenschap van jezelf?
“Ik ben een doorzetter. Na mijn hersenbloedingen ben ik blijven doorgaan, heb ik altijd geprobeerd er het beste van te maken. Ik heb mezelf nieuwe dingen aangeleerd, waardoor ik nu bijvoorbeeld alles met mijn rechterhand kan doen, omdat mijn linkerarm naar aanleiding van de hersenbloedingen wegviel.”

Wat wilde je worden als kind?
“Architect: ik tekende vroeger veel huizen.”

Wat vind je het leukst aan je werk?
“Het contact met klanten van allerlei leeftijden, afkomst en werkgebieden. Van elkaar kunnen leren en dingen opsteken. Er komen tegenwoordig steeds meer tieners in de winkel, maar ook vijftig- en zestigplussers, die weer een heel andere kijk hebben op kleding en soms ook gewoon voor een gesprekje binnenkomen. Dat is heel leuk.”

...

Saud: "“Ik zou graag een gemeenschap, een community, willen opbouwen, zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten en wat voor elkaar kunnen betekenen." Foto: Tim Buiting.

...

Saud: "“Ik zou graag een gemeenschap, een community, willen opbouwen, zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten en wat voor elkaar kunnen betekenen." Foto: Tim Buiting.

Wat is voor jou het toppunt van geluk?
“Rust hebben, zowel lichamelijk als geestelijk. Als ik, op welke plek dan ook, rust kan vinden en behouden, is dat voor mij echt geluk.”

Heb je ergens spijt van?
“Ik heb spijt dat ik niet eerder ben teruggegaan naar Somalië. In 2020 ben ik er na 30 jaar voor het eerst pas weer met mijn broer geweest. Dat was héél fijn.”

Wat is je favoriete eten?
“Het eten van mijn moeder. Ik kan me vooral nog één specifieke pasta met tonijn herinneren, die ze vroeger altijd voor me maakte. Ontzettend lekker.”

Welke muziek doet je het meest?
“Dat ligt echt aan mijn gemoedstoestand. Als ik een rotdag heb gehad en het allemaal niet zo lekker loopt, kan een R&B liefdesliedje me wel raken, maar ik kan ook heel vrolijk worden van Somalische muziek.”

Wat is je favoriete winkel?
“END. Clothing in Londen. Daar vind je hele toffe merken, maar ook het interieur van de zaak vind ik heel mooi. Daarnaast verkopen ze er niet alleen kleding, maar hebben ze er een hele community omheen gebouwd. Heel gaaf.” 

Hoe ziet je ideale pensioen eruit?
“Weer in Somalië wonen, daar een leuk huisje hebben. Geen zorgen over de blauwe belastingbrieven, mijn leventje leiden zonder stress. Ook hoop ik nog enigszins aan het werk te kunnen blijven. Een adviserende rol lijkt me bijvoorbeeld wel wat: als ervaringsdeskundige bedrijven adviseren over hoe je kunt omgaan met jonge mensen die verlamd raken, kampen met een hersenbloeding of andere aandoening.”

Hoe wil je worden herinnerd?
“Als een goede vader, een goede zoon. Iemand met een groot hart.”

Welke plek op aarde zou je nu meteen naartoe willen verhuizen en waarom?
“Somalië, absoluut. Ik heb daar nog veel familie wonen en zou er ook naartoe willen om de taal weer wat beter te kunnen spreken. Dat is nu een beetje naar de achtergrond verdwenen. Hoe dan ook voelt Somalië voor mij nog altijd als thuis. Ik heb nu ook eigenlijk geen behoefte meer aan andere bestemmingen, ik ga veel liever daarheen.”

Lees meer

Timo: "Ik had altijd al affiniteit met mode."

Retail Helden

“Wij zijn een mannenmodezaak maar er komen ook veel vrouwen”

Retail Helden

“Snoepwinkel voor fans van American Vintage”
Remyo Tielsema: "Mensen gaan hier altijd wijzer de winkel uit, met de juiste schoenen en kleding."

Retail Helden

Dit is Remyo, de snelste verkoper van Nederland

Retail Helden

"Misschien toch nóg een keer naar Korea"