“Nu gaan we de clubscene veroveren met alcoholvrij”

...

Noor: "Iedereen moet kunnen meedoen aan een feestje – ook als je geen alcohol mag of wilt drinken." Foto: Tim Buiting.

Steeds meer mensen kiezen voor alcoholvrij. Vooral jongere generaties, merkt Noor Boreel van 0.0-slijterij World of Nix. “We verkopen veel aan particulieren en aan top-horeca. Nu is de clubscene aan de beurt.”Je bent 28, creatief én houdt van stappen. Waarom werk jij in een 0.0-slijterij?
Noor Boreel: “Omdat ik net als onze doelgroep soms wel alcohol wil drinken, maar soms ook niet. Ik wil dat zelf kunnen kiezen en er niet scheef om aangekeken worden. Dat gun ik anderen ook.”

De vrijheid van alcoholvrij?
“Precies! World of Nix heeft een positieve boodschap: iedereen moet kunnen meedoen aan een feestje – ook als je geen alcohol mag of wilt drinken. Dat trok me aan, daarom heb ik contact met ze gezocht.”

Is er nog zo veel groepsdruk dan?
“Ja, vroeger kon ik mijn vrienden pushen en werd ik ook zelf af en toe gepusht om toch ‘gezellig mee te doen’. Maar dat voel ik al lang niet meer zo. Om me heen verandert dat ook, en daar help ik graag bij. Daarom doe ik hier sinds begin 2022 de marketing en sta ik ook nog wel eens als verkoopmedewerker in de winkel.”

“Ik ben zwanger en jij bent de eerste die het weet, fluisterde ze”


Noor Boreel, World of Nix

Hoe pak je dat aan, 0.0-marketing?
“Met een prettige in-store beleving. Het vooroordeel is nog altijd dat alcoholvrij minder lekker is. Wij hebben nu vier filialen en het leuke is dat in onze slijterij alle flessen te proeven zijn. Je komt binnen en wordt begeleid, vaak zijn onze klanten naar iets op zoek voor een gelegenheid of het is hun eerste keer. Je mag proeven en ontdekken. Zo gaan onze klanten altijd naar huis met iets dat ze lekker vinden.”

Hoe bereik je mensen die nog niet zelf naar jullie winkel komen?
“Met uitingen en campagnes met mensen en situaties waarmee je je makkelijk kunt identificeren. Je ziet een gewoon, herkenbaar, positief moment – en non-alcohol. Zodat mensen denken: Goed idee eigenlijk, dat ga ik ook doen.”

OVER Noor Boreel

Geboren: 1995, Amsterdam

Studeerde: Architectuur (bouwkunde) in Delft

Bij World of Nix sinds: februari 2023

Is tevens: zelfstandig architect en eigenaar van edelsmid STUDIO eF7 in Amsterdam-Noord

Favoriete drankje: “Oeh, net een nieuwe: Ambijus. Die is niet te vatten in een categorie, en daarom juist zo cool.”

...

Noor: "Wat nu hot is in de winkel? Als het koud is alcoholvrije Glühwein, als het warm is de Spumante van Saboritz - een lekkere bubbel." Foto: Tim Buiting.

...

Noor: "Wat nu hot is in de winkel? Als het koud is alcoholvrije Glühwein, als het warm is de Spumante van Saboritz - een lekkere bubbel." Foto: Tim Buiting.

Is 0.0 vooral iets voor particulieren thuis?
“Nee hoor, zeker ook voor horeca. We leveren onder meer aan restaurants zoals Scheepskameel, Okura en Ron Blaauw. De clubscene moeten we nog zien te veroveren, die zitten vaak vast aan contracten met drankimporteurs.”

Je zegt dat alcoholvrij vooral aanslaat bij jongeren. Waarom niet bij ouderen?
“Hoe ouder, hoe moeilijker de gedragsverandering. Oudere generaties zijn opgegroeid met alcohol. ‘Druivensap is geen wijn’, zeggen ze dan. Mijn vader moest er eerst niets van weten. Tegenwoordig laat ik hem allerlei dingen proberen. De 0.0 Aperol Spritz met bloedsinaasappel vindt hij heerlijk!”

Maak jij wel eens wat bijzonders mee op de winkelvloer?
“Zeker, er komt hier echt van álles binnen. Meest bijzondere was toen een vrouw nogal stilletjes binnenkwam, zoekend naar een fles bubbels. Ik vroeg haar naar de gelegenheid, om goed te kunnen adviseren. ‘Je bent de eerste aan wie ik het vertel maar eh: ik ben zwanger’, fluisterde ze. Dat vond ik zo cool. Mensen leggen hier hun hart op tafel.”

Wat is er nu hot in jullie winkel?
“Als het koud is alcoholvrije Glühwein, als het warm is de Spumante van Saboritz - een lekkere bubbel.”

OVER World of Nix

Opgericht in: 2021 door Frederike de Groot en Wim Boekema

Filialen: Haarlem, Tilburg en twee in Amsterdam

Assortiment: Wijnen, bubbels, specials, gifts, sterk, bier

...

Noor: "Je mag hier proeven en ontdekken. Zo gaan onze klanten altijd naar huis met iets dat ze lekker vinden." Foto: Tim Buiting.

...

Noor: "Je mag hier proeven en ontdekken. Zo gaan onze klanten altijd naar huis met iets dat ze lekker vinden." Foto: Tim Buiting.

Je bent ook architect én edelsmid. Hoe combineer je dat, en waarom?
“Ik werk drie dagen voor World of Nix, de andere twee dagen ben ik zelfstandig architect. En ik geef workshops edelsmeden, waarbij mensen hun eigen zilveren sieraad kunnen maken – dat doe ik in een studio en ‘women cave’ samen met twee anderen in Amsterdam-Noord. Daar experimenteer ik en die creativiteit neem ik dan weer mee naar World of Nix. Zo versterken ze elkaar.”

Je werkt in loondienst én als ondernemer. Wat doet dat voor je pensioen?
“Toevallig ben ik deze maand begonnen met meer inzicht krijgen in mijn financiën. Vorig jaar ging alles naar het opbouwen van de studio. In loondienst zit ik bij het pensioenfonds. In de toekomst ga ik extra beleggen via mijn bank. Goeie voornemens he!”

Waar droom jij van als je met pensioen gaat?
“Overwinteren in een warm land. Mijn vriend houdt van kou, die neem ik mee in een ijskastje. Daarnaast hoop ik dat ik nog steeds dit leuke werk en mijn projecten kan combineren. Die stoppen hopelijk niet, al ga ik met pensioen!”

PARTTIME WERKEN?

PARTTIME PENSIOEN!

Pensioen bouw je op over het aantal uren dat je werkt. Werk je fulltime in loondienst, dan bouw je via je werkgever een fulltime pensioen op. Werk je minder uren per week, dan bouw je ook naar rato minder pensioen op.

Noor werkt parttime in loondienst. Voor haar is het extra slim om regelmatig haar financiële toekomst te checken. Zo weet ze tijdig op hoeveel pensioen ze kan rekenen. En kan ze eventueel nog iets extra’s opzij zetten.

Weet je hoeveel pensioen jij straks krijgt? Je ontdekt het op mijnpensioenoverzicht.nl of via je persoonlijke pensioenomgeving op pensioenfondsdetailhandel.nl.

Lees meer

Stijn: "In de Provence zag ik oude serviezen en van die leuke fruitkannen, prachtig. Ik dacht: misschien moet ik dát gaan verkopen!"

Retail Helden

“Ik ben gék op alles voor in de keuken en op tafel”
Lotte: "Ik hou van de reuring op het Spui en in de winkel, ik voel elke dag dat het hier lééft."

Retail Helden

"Bij ons in Athenaeum Boekhandel is elke dag spannend"
Sander: "Ik vind het werk leuk en geniet ervan, ondanks dat het echt wel wat van je vraagt."

Retail Helden

"We zagen onszelf niet in de IT tot aan ons pensioen"
Jasmijn: "Deze winkel is een mix van waar we goed in zijn en wat we leuk vinden om te doen."

Retail Helden

“Wij dachten: Een kringloopwinkel? Dat kan mooier!”