“Onze werknemers zijn heel dankbaar en laten dat regelmatig blijken”

...

Fotografie: Lize Kraan.

Bij koffie hoort een koekje: dáár wilde horecaondernemer Arthur de Nerée (52) iets mee. Het was de tijd waarin koffiebarretjes met barista’s met grote snorren en tatoeages in opkomst waren. Arthur besloot het juist om te draaien en maakte van koek het hoofdproduct. Zo ontstond in 2013 De Koekfabriek, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. “Hier zijn ze onderdeel van de maatschappij.”



Wat is jouw drijfveer?
“Impact maken. Ik ben nu vijfentwintig jaar ondernemer en vind het vooral leuk om iets te bouwen, van niets iets maken. Geld verdienen is niet mijn grootste drijfveer: ik vind het mooi als er iets wordt neergezet. Bij De Koekfabriek is de doelstelling arbeidsparticipatie. Er zitten in heel Nederland zo’n 800.000 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt thuis. De problematiek van arbeidsparticipatie is veel groter dan alleen de mensen die bij ons werken.”

Wat doen jullie precies?
“We hebben een centrale bakkerij in Wageningen en een winkel in Utrecht. Hier werken in totaal ongeveer zeventig mensen. In de winkel verkopen we de koek die in Wageningen wordt gebakken, al is dat niet onze core business. Het overgrote deel verkopen we aan onder andere horecabedrijven. De winkel in Utrecht is deels bedoeld als conceptstore, zodat we kunnen laten zien dat we niet alleen zeggen impact te maken, maar dit ook echt uitdragen. We informeren mensen en hopen zo ook andere bedrijven mee te krijgen om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven.”

“Als mensen laten zien dat ze willen werken, zijn ze altijd welkom”


Arthur de Nerée, De Koekfabriek

Wie werken er bij jullie?
“Veel asielzoekers of statushouders, die vaak een taalachterstand hebben. Daarnaast mensen met fysieke of mentale beperkingen, ex-verslaafden of mensen die in de gevangenis hebben gezeten. Voor allemaal is het over het algemeen lastig om aan het werk te komen. In Wageningen is onze locatie ook een werkleerbedrijf en proberen we mensen op die manier weer op het juiste spoor te krijgen.”

Kan iedereen bij jullie solliciteren?
“In principe wel. We hebben een tijdje meegedaan aan het open hiring concept, dat is overgewaaid vanuit een grote bakkerij in Amerika. Dit houdt in dat er bij het solliciteren niet wordt gekeken naar je verleden. Werkzoekenden konden zich op dinsdagochtend om elf uur bij ons in Wageningen melden. De eerste vier tot zes mensen kregen een baan. Uiteindelijk stonden er zestig mensen voor de deur, heel bijzonder om te zien. Inmiddels doen we het niet meer op deze manier, maar kunnen mensen gewoon bij ons binnenlopen. Als ze laten zien dat ze willen werken, zijn ze altijd welkom.”

...

...

Waar word jij als oprichter blij van?
“Als iedereen met plezier staat te werken. Dat zie ik bij De Koekfabriek echt terug. Iedereen heeft bij ons z’n eigen rol. De één bakt, de ander verkoopt. Er komen mooie producten tot stand en daar word ik blij van. Daarnaast zijn onze werknemers heel dankbaar en laten ze dat regelmatig blijken. Werken zorgt voor eigenwaarde. Ze gaan blij naar hun werk, praten erover en zijn trots als ze de koeken ergens zien liggen. Het stukje eigenwaarde is naar mijn idee heel belangrijk. Voor ieder mens, maar zeker voor deze doelgroep. Ze verdienen hun eigen geld en hebben collega’s om zich heen. Ook buiten werk gaan ze met elkaar om. Er wordt vaak sceptisch naar deze mensen gekeken. Maar mijn ervaring is dat wanneer ze de kans krijgen om te werken, ze deze met beide handen aangrijpen.”

Heb je nog meer plannen?
“Mijn ambitie is niet om heel veel koekfabrieken te bouwen, maar er juist voor te zorgen dat deze mensen bij reguliere bedrijven aan het werk kunnen. Deze doelgroep heeft veel arbeidspotentie. Daarom ben ik nu een stichting aan het opzetten die alle initiatieven die er in Nederland zijn, zoals De Koekfabriek, samenbrengt en aan elkaar koppelt. Het doel is om het bedrijven makkelijker te maken om deze mensen aan een baan te helpen.”