Onderzoek ‘Get Real!’ van Pensioenfonds Detailhandel wint prijs

...

De wensen van deelnemers zoals jij wegen mee in de beleggingskeuzes van Pensioenfonds Detailhandel. Beeld: iStock.

Pensioenfonds Detailhandel polst regelmatig bij werknemers en gepensioneerden waarin zij willen dat hun pensioengeld wordt belegd. Een onderzoek daarnaar won begin oktober een internationale award.In opdracht van Pensioenfonds Detailhandel onderzoekt een team van de Universiteit Maastricht al een aantal jaren regelmatig wat werknemers en gepensioneerden belangrijk vinden als het gaat om het beleggen van hun pensioengeld. Hoe belangrijk vinden ze dat dit verantwoord en duurzaam gebeurt? En willen ze vooral maximaal rendement of positieve impact? Vervolgens probeert Pensioenfonds Detailhandel het beleggingsbeleid ook daadwerkelijk in lijn te brengen met de voorkeuren van haar deelnemers.

Het verslag van dat onderzoek is nu internationaal onderscheiden. In ‘Get Real! Individuals Prefer More Sustainable Investments’ beschrijven Rob Bauer, Tobias Ruof & Paul Smeets van de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht het onderzoek dat ze deden naar de keuzes die pensioengerechtigden en -deelnemers willen dat hun pensioenfonds maakt als het gaat om duurzaamheid en verantwoord beleggen. Zie ook het exclusieve interview dat wij daarover eerder hadden met Rob Bauer.

Verrassende uitkomsten
Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 50.000 deelnemers aan het fonds en bracht voor de onderzoekers verrassende uitkomsten. “Uit de enquêtes bleek dat maar liefst 67% van de respondenten wilde dat hun pensioenfonds meer duurzaam en meer verantwoord belegt. Zelfs als dat zou betekenen dat dat eventueel minder rendement oplevert. Dat was meer dan we dachten.”

Het rapport won de award van het Forum pour l’Investissement Responsable (FIR-PRI) in de categorie ‘Beste publicatie’. Doel van die verkiezing is om heldere verslaglegging van verantwoorde beleggingen te stimuleren, en goede voorbeelden daarvan in het zonnetje te zetten. De uitreiking van de FIR-PRI Awards 2022 vond plaats op dinsdag 4 oktober in Parijs.

Innovatief onderzoek
De jury bestond uit academische onderzoekers en duurzame financiële professionals. “De inzendingen waren dit jaar van hoge kwaliteit”, vond juryvoorzitter Caroline Flammer, hoogleraar Public and International Affairs aan de Columbia School of International and Public Affairs. “De bekroonde projecten bestrijken brede thema's die van het grootste belang zijn voor de FIR-PRI, zoals duurzaam beleggen, klimaatverandering en het meten van ESG’s. De winnaars vielen op door nauwkeurigheid, impact, relevantie en innovativiteit van hun onderzoek.”

Deelnemers een stem geven
De drie onderzoekers zijn trots: “Mensen beweren vaak dat ze zich duurzaam gedragen, maar laten dat niet zien door de keuzes die ze maken. Als pensioenfondsen willen weten wat de echte duurzame en verantwoorde beleggingsvoorkeuren van hun klanten zijn, moeten ze hun deelnemers een stem geven.” Pensioenfonds Detailhandel heeft de signalen vanuit het onderzoek inmiddels doorgevoerd in de beleggingsstrategie.

Benieuwd naar het rapport?
Je vindt het hier (pdf). Meer over de Awards, de winnaars en de jury vind je op de Awards-website: www.fir-pri-awards.org.