EU verplicht usb-c-poort op álle smartphones, ook iPhone

...

Alle nieuwe smartphones, laptops en andere consumentenelektronica moeten vanaf eind 2024 een usb-c-poort hebben om op te laden. Foto: Istock.

Goed nieuws: vanaf het najaar 2024 moeten alle smartphones in Europa naar één type oplaadaansluiting: usb-c. Ook de iPhone. Dat moet een eind maken aan de wildgroei van opladers en materiaalverspilling.Alle nieuwe smartphones, laptops en veel andere soorten consumentenelektronica moeten vanaf eind 2024 een usb-c-poort hebben om op te laden. Dat hebben onderhandelaars van de EU-lidstaten en het Europees Parlement onlangs aangekondigd. Officiële goedkeuring van de wet volgt na de zomer.  

Onderling uitwisselbaar

Volgens de EU betekent één oplaadpoort dat consumentenelektronica gebruiksvriendelijker wordt, bijvoorbeeld omdat één kabel op alle gadgets past en onderling uitwisselbaar wordt. Die maatregel moet ook de hoeveelheid e-waste tegengaan, want er worden op termijn geen kabels meer geproduceerd die slechts op enkele typen gadgets passen. 

Voor Apple-gebruikers wordt dat wennen. Alle andere merken waren al overgestapt op usb-c, maar de maker van de iPhone hield (als enige) vast aan de eigen Lightning-aansluiting.  Tevergeefs, zo blijkt nu. De Apple-oplaadstandaard gaat noodgedwongen met vervroegd pensioen, ook op gadgets zoals AirPods. Volgens geruchten test Apple al iPhones met een usb-c-poort en moeten die volgend jaar uitkomen. De iPhone-generatie die dit najaar uitkomt, lijkt de laatste te worden met een Lightning-poort.